15 osob čelí obvinění z manipulace elektronických losovaček

Praha - Kriminalisté začátkem týdne obvinili 15 osob v souvislosti s manipulováním takzvaných elektronických losovaček. Obvinění měli od ledna do října loňského roku pomocí elektronických zařízení zmanipulovat 11 zadávacích zařízení na veřejné zakázky. Nakonec se jim podařilo ovlivnit tři zakázky. Celková škoda přesahuje 33 milionů korun. Obviněným, mezi nimiž jsou podle zjištění ČT například zástupci společností Kleris nebo Inženýrských služeb Hradce Králové, hrozí až deset let vězení. Mezi stíhanými jsou mimo jiné také aktéři proslulé karlovarské losovačky.

„V případě trestní odpovědnosti se jedná o několik trestných činů, a to trestný čin sjednání výroby při zadání veřejné zakázky při veřejné soutěži a veřejné dražbě, vedle toho trestný čin poškození veřejných zájmů Evropské unie a dotační podvod, kdy nejpřísnější vazba znamená trest odnětí svobody ve výši deseti let,“ uvedla pro Českou televizi vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová s tím, že se jedná o jeden z nevětších případů tohoto typu, který byl u nás odhalen.

Kriminalisté zabránili škodě ve výši 880 milionů korun

Losovačky se podařilo ovlivnit pomocí speciálního programu nainstalovaného v notebooku. Podle něho dala u zbylých případů policie podněty antimonopolnímu úřadu, aby jednotlivé zakázky prověřil. „Následně pak měly být 'náhodně' vylosovány jen ty podnikatelské subjekty, jejichž identifikační čísla předem zadala obsluhující osoba do losovacího zařízení,“ uvedl mluvčí. Speciální program umožnil tyto notebooky nepozorovaně přepnout do speciálního modu a poté informace automaticky smazat. „Náhodně pak měla být vybrána ta identifikační čísla, která předem zadala obsluhující osoba do losovacího zařízení,“ dodal Ibehej.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)

Mezi nejvýznamnější zakázky, které se obvinění pokusili ovlivnit, patří například tendr na modernizaci silnic v Jihočeském kraji za více než půlmiliardy nebo na rekonstrukci budovy na Kladně za téměř 140 milionů. Mluvčí také uvedl, že na trestné činnosti se podílely pouze obchodní firmy jako zástupci zadavatelů, lidé, kteří losování realizovali, a samotní výrobci losovacích zařízení. Policii se tak zatím nepodařilo prokázat, že by se zadavatelé veřejných zakázek manipulace jakkoli účastnili.

Manipulovány měly být podle Ibeheje pouze tendry, kde byl okruh zájemců o zakázku předem omezen na určitý počet. Policie skupinu obvinila z trestných činů sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, poškození finančních zájmů EU a dotačního podvodu - částečně i ve stadiu pokusu. Za to jim hrozí až deset let vězení.

Telefonát Jaroslava Ibeheje a Lenky Bradáčové (zdroj: ČT24)