Šéf ČSSZ skončil ve funkci, vaz mu zlomil tendr na nákup tiskáren

Praha - Ředitel České správy sociálního zabezpečení Petr Poncar skončil kvůli problematické zakázce na nákup tiskáren za 200 milionů korun. Jako první to napsal server Lidovky.cz. Poncar měl být dokonce do čela správy sociálního zabezpečení dosazen na přání bývalého náměstka ministra Vladimíra Šišky, který je teď obviněný z korupce. Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová Poncarovu rezignaci potvrdila.

„Mohu potvrdit, že pan ředitel rezignoval,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová.Ve funkci byl Poncar teprve od poloviny letošního září. Jmenoval ho tehdejší ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) na popud svého náměstka Vladimíra Šišky, který dnes čelí obvinění z korupce. Dočasným řízením bude zřejmě pověřen Vilém Kahoun, který úřad vedl před Poncarem.

Podle ministryně práce a sociálních věcí Ludmily Müllerové neodchází Poncar kvůli předražené zakázce, ale z důvodu „personálních otázek“. „Pan ústřední ředitel tuto zakázku nepřipravoval a pouze ji dovedl do konce. Přes výhrady, které bychom k zakázce a její realizaci mohli mít, tak nemohu říct, že by byla v rozporu se zákonem,“ uvedla.

Problematickou zakázku vypsala ČSSZ v polovině února. V květnu ji vyhrála společnost Janus a v říjnu ji definitivně povolil antimonopolní úřad. A to přesto, že tendr v červenci nejprve pozastavil, píše server. ČSSZ chtěla přístroji vybavit 97 svých poboček. Jedna tiskárna by vyšla na 47 tisíc korun. Server upozorňuje, že v obchodech stojí běžná černobílá laserová tiskárna kolem deseti tisíc korun.

ÚOHS se v minulosti zabýval také zakázkou ČSSZ na zapůjčení tiskáren a kopírek pro většinu okresních správ sociálního zabezpečení v republice. Loni rozhodl, že ČSSZ v tendru s předpokládanou hodnotou 423 milionů Kč chybovala. ČSSZ následně tendr zrušila.  

Telefonát Ludmily Müllerové (zdroj: ČT24)