Soud potrestal vraha matky a babičky devítiletým vězením

Liberec - Petr Belančík, který v lednu v České Lípě pod vlivem drog brutálně ubodal svoji matku a babičku, stráví devět let ve vězení. Rozhodl o tom Krajský soud v Liberci. Po skončení trestu by měl Belančík putovat do detenčního ústavu. Podle znalců je šance na jeho vyléčení mizivá. Rozhodnutí soudu není pravomocné, státní zástupkyně i obžalovaný si ponechali lhůtu na odvolání.

„Není postihován za to, že zabil, protože v tu chvíli za to nemohl. Je potrestán za to, že se přivedl do stavu, který umožnil, že zabil,“ uvedl při zdůvodnění rozsudku soudce Petr Neumann. O takzvané zabezpečovací detenci soud rozhodl proto, aby se po odpykání trestu nemohl dostat Belančík na svobodu. „Je nebezpečný ostatním a podle znalkyně léčení v jeho případě neskýtá velkou šanci, že by se mohlo podařit,“ řekl soudce. V detenčním ústavu ale neskončí automaticky na doživotí - každý rok by měli experti jeho stav přezkoumat. 

Státní zástupkyně požadovala minimálně osmileté vězení a poté umístění do detenčního ústavu. Obhájce chtěl mírnější trest, kolem šesti let. Nesouhlasí ani s detencí a navrhoval ochranné ústavní léčení. To si přeje i obžalovaný. „Chtěl bych se dobrovolně léčit. Žít řádným životem, napravit se. Toho, co jsem spáchal, moc lituji,“ řekl ve své závěrečné řeči Belančík.

V době činu nebyl Belančík za své chování odpovědný

Belančík s IQ 90 byl původně obviněn z vraždy, Krajské státní zastupitelství v Liberci ale změnilo kvalifikaci případu na zločin opilství. Za to mu hrozilo maximálně deset let vězení. Podle znalců nebyl zdrogovaný Belančík za své chování v době vraždy odpovědný. Je ale odpovědný za to, že se do stavu intoxikace dostal. Pervitin užíval asi deset let a droga ho uváděla do stavu toxického šílenství, kdy míval paranoidní bludy. Dvakrát se proto dostal do ústavu, léčení ale odmítl.

I před tragickou událostí na českolipském sídlišti Špičák letos v lednu si vzal Belančík pervitin. Spouštěčem jeho agrese zřejmě bylo, že při koupání ve vaně slyšel, jak si jeho matka a babička ve vedlejší místnosti povídají. Ve svých paranoidních představách zaslechl, že ho chtějí zabít. K hrůznému činu podle psychologa Slavomila Hubálka přispěla kombinace závislostí na drogách a násilných počítačových hrách. „Jsme přesvědčeni, že došlo v kombinaci těch dvou závislostí k setření hranice mezi realitou a hrou a sehrálo to roli v nesmyslně agresivním ataku na matku a babičku,“ řekl. Belančík šedesátiletou matku bodl více než stokrát, osmdesátiletou babičku asi čtyřicetkrát. Hodně ran měly obě ženy v obličeji. Po vraždě křičel na policisty, že je satanovo dítě.