Vláda odklepla soudcům nový výpočet platu, těm to nemusí stačit

Praha - Vláda na mimořádném jednání schválila návrh novely, podle níž bude od ledna možné počítat soudcům platy. Koeficient je 2,75 průměrné hrubé mzdy - soudci by při takovém propočtu brali o 6 tisíc méně, než navrhoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek - je tak možné, že se soudci znovu brátí se stížností na Ústavní soud. Narychlo navržená úprava zákona se týká pouze platů českých soudců. Sněmovna, která tento týden neschválila původní návrh kabinetu, by se normou měla zabývat příští týden. Šéfka sněmovny Miroslava Němcová už vyhlásila stav legislativní nouze - to znamená, že poslanci mohou předlohu projednat urychleně. Stav legislativní nouze má trvat do příštího pátku, poslanci jej ale musejí potvrdit.

Narychlo navržená úprava zákona o platech ústavních činitelů se týká pouze platů českých soudců. Stejně jako původní i nová úprava počítá s koeficientem pro výpočet soudcovského platu ve výši 2,75násobku průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře. Od mezd soudců se odvíjejí i platy státních zástupců. U představitelů státní moci, kteří nejsou soudci nebo státními zástupci, zůstanou platy zmraženy do konce roku 2014.

Koeficient, který Ústavní soud na návrh samotných soudců zrušil, byl 2,5. I proti nově navrženému vyššímu koeficientu však mají soudci výhrady - a nevylučují možnost znovu se obrátit k nejvyšší instanci. „Je možné, že bude celá věc opětovně předložena Ústavnímu soudu,“ zmínil viceprezident Soudcovské unie Tomáš Novosad.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) dnes potvrdil, že navrhoval stanovit koeficient na trojnásobek průměrné mzdy. „Tento návrh přijat nebyl, abychom předešli dalším soudním sporům o výši platů,“ vysvětlil. Ministry, kteří chtěli nižší koeficient, prý ale vzhledem ke složité ekonomické situaci ČR chápe.

Sněmovna se novým návrhem bude zabývat příští týden

Ve středu večer spadla ve Sněmovně pod stůl novela zákona o platech ústavních činitelů s některými body týkajícími se příjmů samotných zákonodárců. Vláda se tentýž den večer rozhodla věc urychleně řešit předložením nové, dnes schválené, novely z dílny ministerstva práce a sociálních věcí.

Podle Peake udělají vláda i Sněmovna maximum pro to, aby schválení stihly v potřebném termínu a soudcům bylo možné vypočítat lednový plat. Všechna tři čtení se podle ní odehrají příští úterý a norma bude okamžitě odeslána do Senátu, který také zasedá.

„Očekávám složitou debatu v Poslanecké sněmovně, která samozřejmě může dopadnout pro soudce a státní zástupce příznivěji,“ řekl na brífinku po jednání vlády Blažek.