Manželky sice v ústraní, ale pevně za svými partnery

Praha - Manželky obou prezidentských kandidátů, Miloše Zemana i Karla Schwarzenberga, stály doposud spíše v ústraní a do předvolebních kampaní svých mužů se příliš nezapojovaly. Jedna z nich se ale už zítra stane první dámou. Ivaně Zemanové se však nelíbí už jen samotné označení „první dáma“, které je podle ní „implantované“ do našeho českého prostředí. Therese Schwarzenbergová připouští, že by v případě zvolení manžela stála po jeho boku a pomáhala mu v rámci svých možností, které jsou limitovány lehkým zdravotním handicapem. Je kvůli tomu připravená se naučit také česky.

„Přeji svému muži, aby to dokázal a stal se prezidentem. Pak bych jistě stála po jeho boku a pomáhala mu. (…) Zatím neznám úkoly, které by z toho pro mě vyplývaly. Pokud bych se do této role dostala, analyzovala bych je a zvážila, co mohu vykonávat i se svým lehkým zdravotním handicapem,“ uvedla pro Českou televizi Therese Schwarzenbergová.

Přiznala také, že je připravena se v případě zvolení svého manžela do funkce prezidenta České republiky naučit česky. „Česky zatím umím jen pár slov, ale jistě se to mohu naučit,“ sdělila Schwarzenbergová s tím, že hovoří anglicky, německy, francouzsky, italsky a po šedesátce se prý naučila i svahilsky.

Therese Schwarzenbergová (roz. hraběnka z Hardeggu) se narodila 17. února 1940 ve Vídni. Po studiích ve Švýcarsku absolvovala v roce 1966 lékařství na Vídeňské univerzitě. Studium si Therese prosadila přes počáteční odpor otce. O něm netají, že podporoval Adolfa Hitlera a byl mimo jiné příslušníkem SA. Se svým budoucím manželem se seznámila v roce 1957 na banketu pořádaném pro mladé nezadané aristokraty. Velkolepá svatba se konala o deset let později. Narodili se jim tři děti - Jan Nepomuk Ondřej, Anna Karolina a Karel Filip. Když se ale ukázalo, že mladší syn má jiného otce, přišel rozvod. Kontakty však nepřerušili a opětovně se sblížili poté, co se Therese v roce 1992 těžce zranila na lyžích, následkem čehož ochrnula od hlavy dolů. I přes nepříznivé prognózy lékařů se po osmi měsících dokázala posadit. Pohybuje se na vozíku a díky rehabilitaci se jí už daří chodit o holi. Vydala úspěšnou knihu s názvem Má cesta zpátky do života o zkušenostech lékařky, která se stala pacientkou. V roce 2008 se rozhodli znovu vzít. Schwarzenbergová ale i tak žije ve Vídni nebo na rodinném zámku v rakouském Murau. Do Prahy příliš nejezdí. Věnuje se charitě, například projektu rozšíření nemocnice v Keni.

Ivana Zemanová se prý domluví francouzsky a rusky. S označením „první dáma“ by se ale zřejmě sžívala těžko. „Především se mi nelíbí toto do našeho prostřední implantované označení pro manželku prezidenta. Vždycky jsem na člověku oceňovala jeho charakter a chování, ne jeho společenskou nebo pracovní pozici,“ uvedla Zemanová pro deník Právo.

Roli první dámy je připravena plnit Zemanova dcera

Už v době, kdy byla manželkou předsedy sněmovny a posléze premiéra si Ivana Zemanová přísně střežila své soukromí a na veřejnosti se po boku svého muže objevovala poměrně zřídka. Manžela doprovázela například při předvolební kampani před volbami do sněmovny v letech 1996 a 1998. V nynější předvolební kampani se ale angažovat odmítá.

Do kampaně se ovšem zapojila devatenáctiletá dcera Kateřina, která si podle svých slov umí představit, že by nahradila svou matku v roli první dámy. Baví ji prý studovat mezinárodní vztahy a jazyky. Původně studovala na pražském gymnáziu PORG, po čase ale přestoupila na česko-anglické gymnázium Amazon.

Ivana Zemanová (roz. Bednarčíková) se narodila 29. dubna 1965 v Bystřici nad Pernštejnem. Se svým budoucím mužem se údajně seznámila poté, co si na jaře 1990 veřejně postěžoval, že nemá sekretářku. Ačkoliv právě studovala romanistiku na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně (kterou nakonec nedokončila), nabídla se Zemanovi jako asistentka, přestěhovala se do Prahy a začala pro Zemana pracovat. V červenci 1993 si rozvedeného a o dvacet let staršího Zemana vzala a 1. ledna 1994 se jim narodila dcera Kateřina. Po odchodu svého manžela na Vysočinu v roce 2002 zůstala Ivana Zemanová bydlet s dcerou v Praze.