Bývalý důstojník StB Zavadil neovlivňoval volby poprvé

Praha – Právník a bývalý důstojník StB Vladimír Zavadil se pokusil výrazně ovlivnit druhé kolo prezidentské volby inzerátem v deníku Blesk, jehož text očerňoval jednoho z kandidátů na úřad státu Karla Schwarzenberga. Mladá Fronta DNES informuje o tom, že Zavadil se nepokoušel ovlivnit výsledek voleb nekalými praktikami poprvé.

Podle deníku je Zavadilovo jméno spojeno s diskreditační kampaní také před komunálními volbami v roce 2010. S podobnou očerňující taktikou vyrukoval proti Občanskému sdružení Chodov, které konkuruje Občanské demokratické straně v Praze 11. Šéf sdružení Jiří Štyler v MfD připomíná, že vše začalo trestním oznámením, podle něhož o. s. Chodov zpronevěřilo dva miliony korun.

Přestože policie nikdy nic podobného neobjevila a kauzu odložila, začaly se v ulicích pražské části šířit pomlouvačné tiskoviny, které se zpronevěrou pracovaly jako s jasnou věcí. „Pod jeden takový pomlouvačný článek se podepsal exposlanec ODS Jiří Janeček. To trestní oznámení na nás podal jménem městské části advokát Vladimír Zavadil,“ cituje deník Štylerova slova.

Zavadil poskytuje Praze 11 právní služby, od roku 2007 do loňska si za ně vyfakturoval 4,5 milionu korun. Opoziční zastupitel Petr Slavík (TOP 09) deníku řekl, že velké peníze tekly k Zavadilovi po nástupu starosty Dalibora Mlejnského. Mnohdy podle něj z faktur nelze vyčíst, jakou službu vlastně jeho kancelář radnici poskytla. Opoziční zastupitelé v Praze 11 se snaží o ukončení spolupráce mezi radnicí a Zavadilovou právní kanceláří. Radnice ale spolupráci se Zavadilem hájí.

Dalibor Mlejnský
Zdroj: ČT24

Na Nejvyšší správní soud se chce obrátit nevládní organizace Růžový panter, podle níž byla hrubým způsobem porušena pravidla volební kampaně. Právě třeba celostránkovým novinovým inzerátem proti Karlu Schwarzenbergovi. Schwarzenbergův tým kvůli inzerátu, v němž se objevuje téma poválečného uspořádání, podal trestní oznámení.