Zeman s Nečasem kritizují Drábkovo dědictví na MPSV

Praha – Kritická slova na adresu někdejšího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) dnes padala jak od předsedy vlády Petra Nečase, tak od nastupujícího prezidenta Miloše Zemana. První z nich označil situaci na ministerstvu za velmi závažnou, přičemž právě Drábek zde měl zanechat „obrovské množství problémů“. Také Zeman hovořil o nemilém dědictví, zároveň ale upozornil, že současná ministryně Ludmila Müllerová pověstných sto dní hájení už vyčerpala.

Podle Nečase se Müllerová bude muset „jednoznačně odříznout“ jak od Drábka, tak od jeho náměstka Vladimíra Šišky. V mnoha ohledech prý i personálně. „Mohu říci, že žádným jiným resortem se teď nezabývám tak intenzivně jako ministerstvem práce a sociálních věcí,“ poznamenal Nečas.

Sporných projektů je možné na ministerstvu práce najít hned několik:

  • Problematický je především celý systém výplat sociálních a dalších dávek, které měly podle původních plánů povinně putovat přes takzvané sKarty. Jejich systém byl po kritice přepracován, karty mají být dobrovolné.
  • Antimonopolní úřad v minulých dnech rozhodl, že při tendru na systém pro výplaty dávek ministerstvo porušilo zákon o veřejných zakázkách. Udělil mu pokutu 500 000 korun. Zakázal také systém používat.
  • Problémy jsou podle kritiků též kolem systému evidence nezaměstnaných DONEZ, který chce MPSV od září ukončit, či ve financování sociálních služeb a v nevyřešeném sociálním bydlení.

Podle Nečase je ovšem skutečností, že nynější ministryně za problémy osobně nenese odpovědnost, nese nicméně odpovědnost za to, že nynější potíže budou řešeny a vyřešeny. Kromě nevyřešení problémů s sKartami a systémem na výplatu sociálních dávek vytýká ODS například i fakt, že zatím nepřišla s receptem na rekordně vysokou nezaměstnanost. 

„Považuji to zejména ze strany koaličních partnerů za velmi nekolegiální,“ reagovala na Nečasovu výhradu Müllerová. „Že se s tou situací nedá během krátké doby jen tak něco udělat, tak to je zřejmé.“

Ludmila Müllerová a Petr Nečas
Zdroj: ISIFA/VLP

Zeman má přitom dokonce za to, že ministryně jednat už měla. „Víte, já dávám u každého ministra zhruba sto dnů hájení, protože to pokládám za gentlemanské. A pokud se nemýlím, paní Müllerová ještě těchto 100 dnů nevyčerpala,“ řekl nastupující prezident, ačkoli i on uvedl, že Müllerová problémy na ministerstvu od Drábka zdědila. Kritizoval hlavně sociální karty. „Já si především myslím, že sKarty jsou naprostý nesmysl. Ale to nejde ani tak za paní Müllerovou, jako za panem Drábkem,“ řekl novinářům Zeman při odchodu ze své kanceláře na pražských Hradčanech.

Drábek kritiku nepřijímá, Kalousek jakbysmet

Proti slovům předsedy vlády i nastupujícího prezidenta se ohradila TOP 09, konkrétně její místopředseda Miroslav Kalousek: „Paní ministryně má svoji pozici jistou. Pánové jednak nejsou gentlemani a jednak tomu nerozumí.“

Kritiku potom odmítl i sám Drábek. „Pan premiér se asi řídí zásadou, že co se povedlo, je zásluhou premiéra, a co se nepovedlo, tak je vinou ministra,“ řekl a připomněl, že Nečas se před několika týdny ve sněmovně velmi pozitivně zmiňoval o tom, že se díky sociální reformě podařilo výrazně snížit náklady státu na výplatu dávek a zároveň snížit míru ohrožení chudobou. „To byl můj základní cíl, který jsem jako ministr měl. Zlepšit hospodaření státu a provést kroky tak, aby byly sociálně citlivé,“ dodal místopředseda TOP 09.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové a Petra Vaška (zdroj: ČT24)
Vydáno pod