Podnikatel sliboval enormní zúročení. Vylákal z lidí miliardu

Hradec Králové - Osmašedesátiletý Alexander Dostál z Náchodska čelí obvinění, že od 1 700 lidí vylákal za osm let téměř jednu miliardu korun. V pyramidovém systému známém jako letadlo sliboval až pětačtyřicetiprocentní zúročení vkladů ročně. Policisté zadrželi i jeho čtyřiačtyřicetiletého příbuzného pro podezření, že se na trestné činnosti podílel.

Kriminalisté muže zadrželi 26. února v Praze. Podezírají ho, že se smluvně zavázal úročit vklady v 70denních cyklech pěti až devíti procenty, tedy ročně až 45 procenty. Obviněný přitom neměl oprávnění k poskytování produktů a služeb, které podléhají dohledu České národní banky. Podle policie také věděl o tom, že závazky v žádném případě nemůže dlouhodobě plnit. „Princip spočíval ve známém systému zvaném letadlo, který se dříve či později zastaví a na konci pyramidy stojí řada podvedených klientů,“ uvedla mluvčí královéhradecké policie Ivana Ježková.

Muž měl zpočátku úroky skutečně vyplácet podle domluvy, ovšem ne díky investování, ale díky dalším vkladatelům. Výjimkou nebyly vklady v řádech desítek milionů korun. Fyzické i právnické osoby si mezi sebou předávaly informace o zaručeném způsobu, jak snadno zhodnotit finanční prostředky. Nikdo z podvedených ovšem netušil, že peníze, které jim jako úroky přicházely, jsou ve skutečnosti peníze dalších podvedených klientů.

Problémy s výplatou úroků a vkladů začaly od začátku roku 2012 a vyvrcholily na jaře. Firma obviněného poté převedla aktivity na jinou společnost a klientům oznámila, že původní firma ke konci roku 2012 končí a že všichni budou ke konci března 2013 vyplaceni. „Obviněný si ale už musel být vědom, že ani on ani jeho původní ani nová společnost žádné finanční prostředky nemají,“ uvedla mluvčí. O tom se přesvědčili i kriminalisté, kteří v průběhu vyšetřování zajistili jako výnos z trestné činnosti nemovitosti obviněného a jeho dva automobily, účty byly prázdné.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)
Vydáno pod