Žádný jiný autor amnestie není - pouze já, řekl Klaus

Praha – Prezident Václav Klaus přiznal, že o obsahu amnestie se s několika lidmi radil a požádal také ministerstvo spravedlnosti o odhad, kolika lidí se nařízení dotkne. Nicméně zdůraznil, že autorem amnestie je „on sám“, zmínil pro deník Právo. Klaus v jednom ze svých posledních rozhovorů před odchodem z Hradu tvrdí, že k amnestii byl opakovaně vyzýván.

Odcházející prezident tvrdí, že během různých příležitostí dostával řadu dopisů s výzvami vyhlásit amnestii. Podle svých slov prý počítal vždy s tím, že pokud ji vyhlásí, udělá to až na závěr svého mandátu. Za její obsah přitom přisuzuje autorství jen sám sobě, i když se s několika spolupracovníky bavil a od resortu spravedlnosti si vyžádal odborné odhady.

„Když uvažujete nad tím, jestli mají být prominuty všechny tresty do půl roku, roku, nebo roku a půl, tak si vyžádáte odhad od ministerstva spravedlnosti, kolik lidí je ve vězení s tím či oním trestem, zjistíte, že půl roku by bylo strašně málo, a tak dále, a doberete se k číslu jeden rok. To ale neznamená, že když vám někdo tohle řekne, tak je autorem amnestie,“ řekl Klaus.

Prezident přiznal, že bez vyhlášení amnestie by měl v současnosti život mnohem snadnější. Vyhrocené reakce ale podle něho brzy opadnou. Řada lidí se prý nechala ovlivnit „její karikaturou“. „Nevidím to tak špatně. Myslím, že se to vrátí k normálu,“ řekl Klaus. Při ohlédnutí za deseti lety na Hradě by prý zpětně nedělal nic koncepčně jinak.

Klaus vyhlásil amnestii na Nový rok u příležitosti dvaceti let výročí vzniku České republiky. Největší kontroverze mezi veřejností i některými politiky vyvolalo ustanovení, podle nějž Klaus zastavil pravomocně neskončené trestní stíhání, od jehož zahájení k 1. lednu uplynulo více než osm let. Nařízení se dotýká trestných činů se sazbou nepřevyšující desetileté odnětí svobody. Vztahuje se to i na několik velkých hospodářských kauz spadajících pod vrchní státní zastupitelství. Prezident se proti výhradám vyvolaným amnestií dříve několikrát ohradil a označil je za kampaň proti svojí osobě.

Kvůli amnestii i dalším krokům Klause tento týden iniciovalo 28 senátorů výzvu k žalobě za velezradu. V pondělí bude horní komora o návrhu hlasovat. Pokud návrh projde, bude se žalobou zabývat Ústavní soud. Oprávněnost žaloby je ale mnohými právníky zpochybňována. Vedou se debaty hlavně o tom, zda je soud vůbec oprávněn zabývat se činem, který je prezidentskou pravomocí danou z ústavy.