U Sokolova byli Čechoslováci prvními cizinci na východní frontě

Sokolovo – První československý samostatný polní prapor se stal první zahraniční jednotkou, která po boku Sovětské armády zasáhla do bojů proti fašistickému nepříteli. Do bitvy se poprvé zapojil 8. března 1943 při obraně malé ukrajinské obce Sokolovo. „Bylo to prakticky první vystoupení zahraniční jednotky na východní frontě, ale zahraniční jednotky, která byla složena z emigrantů a dobrovolníků, kteří šli bojovat za návrat do své obsazené vlasti,“ uvedl František Trávníček, jeden z organizátorů připomínky bojů u Sokolova, která se letos bude konat poprvé přímo na místě bojových akcí.

Československému praporu byl svěřen úsek podél řeky Mže a jeho úkolem bylo bránit v rámci Voroněžského a Jihozápadního frontu fašistickým vojskům v postupu na Charkov. Boj trval šest dní a padlo během něj 86 příslušníků praporu a více než stovka dalších byla zraněna. Nepřítel však utrpěl mnohem vyšší ztráty - přišel o 300 až 400 mužů, 19 tanků a šest obrněných vozidel.

Největší tíhu nesla první den bitvy první rota praporu vedená třicetiletým nadporučíkem Otakarem Jarošem, který týž den zahynul. Názory na Otakara Jaroše, stejně jako na význam bitvy u Sokolova, se v průběhu času měnily. Podle Trávníčka byl Jaroš vlastenec a voják, který plnil své příkazy. „Bojoval spolu s ostatními dobrovolníky za masarykovské ideály a osvobozenou vlast,“ myslí si Trávníček.

Projekt Legie 100 připomene československé legionáře

Bitva u Sokolova se bohužel stala propagandistickou ikonou komunistického režimu, také proto byla mnohými po listopadu 1989 spíše opomíjena. Pro připomenutí českých legionářů, kteří bojovali jak v první světové válce, tak i později ve válce druhé, vznikl projekt Legie 100, jehož součástí je právě i připomenutí bitvy u Sokolova. „Následujících 6 let si budeme připomínat tyto události, na které můžeme být právem hrdí a které jsou zapomínány a v současných historických příručkách často opomíjeny,“ uvedl Trávníček. Dále si tak zájemci o dějiny českých legií připomenou třeba 95. výročí bitvy u Bachmače, která znamenala začátek velké transsibiřské cesty a návratu československých legionářů z Ruska.