Volání z věznic: Minuta hovoru na mobil 15 korun, monopol drží Telefónica O2

Praha - Exkluzivní smlouva na telefonování z věznic, kterou bez výběrového řízení už přes 10 let obstarává Telefónika 02 (dříve Český Telecom), budí rozpory. Za minutu hovoru na mobilní telefon platí odsouzení 15 korun, což je zhruba trojnásobek, toho, co by dali za hovor z pevné linky v domácnosti. Pilotní provoz systému, který sliboval levnější telefonování, Vězeňská služba stopla těsně před spuštěním.

Podle smlouvy se vězeňská služba zavazuje „neprovozovat v prostorách uvedených v jednotlivých smlouvách jiná zařízení, nežli ta, která spolu s telefonními automaty nainstaluje pronajímatel Český Telecom.“ Od roku 2001 tak má na volání z věznic monopol jediná společnost. Vězeňská služba ho navíc prodloužila do roku 2015.

Právní analýza, kterou má ČT k dispozici, ukazuje na dvě sporné skutečnosti – smlouva bez výběrového řízení a exkluzivita, kterou zaručuje. Vztah Vězeňské služby a operátora už prověřuje i Generální inspekce bezpečnostních sborů. Vězeňská služba smlouvy hájí, jsou prý legální.

Vedení věznic začalo v roce 2011 testovat systém konkurenční firmy a ředitelé si ho pochvalovali. Proto služba dala firmě možnost rozšířit pilotní provoz. Těsně před spuštěním ale na podzim roku 2012 rezignoval generální ředitel Jiří Tregler a projekt byl zastaven kvůli „technickým i právním problémům“.

Reportáž Terezy Kručinské o telefonování z věznic (zdroj: ČT24)

Izraelská firma, která do rozšíření projektu investovala miliony, dosud prý ani nedostala oficiální zdůvodnění. „Můžeme jen předpokládat, že je tu nějaký druh korupce v systému a my uděláme cokoliv v mezích zákona, abychom ochránili naše investice,“ řekl pro ČT šéf mezinárodního rozvoje firmy M-Communications Omer Lavon. Z jakých aparátů a za kolik budou vězni v budoucnu volat, se Vězeňská služba ČR rozhodne až po vyhodnocení zkušebního provozu konkurenčního systému.