Reformy přinesly lidem s postižením chaos a dezintegraci, tvrdí rada

Praha – Reformy platné od roku 2012 ztížily lidem s postižením integraci do společnosti, systém výplaty dávek je před zhroucením. Prohlásil to předseda Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP) Václav Krása. Rada rovněž dlouhodobě kritizuje systém sKaret, které do systému prý vnesly pouze chaos. NRZP se hodlá zasazovat za jejich úplné zrušení.

„S přijetím reforem (platných od 1.1. 2012) došlo k zásadnímu obratu od rozvíjení podpor umožňujících integraci osob se zdravotním postižením k jejich utlumování a rušení. Došlo ke zborcení celého systému podpor, které v zásadě fungovaly dobře. Akumulace změn ve správě a výplatě dávek (…) vedla k zásadním a nenapravitelným škodám, které mají vážný dopad na celou komunitu lidí se zdravotním postižením,“ prohlásil předseda rady Václav Krása. Uvedení reforem do praxe podle něj „zásadním způsobem“ narušilo víru občanů s postižením, že jim stát dokáže pomoci i v krizových obdobích.

Nefunguje podle něj posuzování nároků na jednotlivé dávky a na průkazy. Přesun veškeré správy na úřady práce prý nedoprovázelo personální a materiální zajištění, dochází tedy k rozpadu celého systému. „Úřady práce nejsou schopny vyplatit dávky včas a systém je před zhroucením,“ dodal šéf NRZP.

První místopředseda rady Jiří Morávek upozornil na nevýhody, které vyplynou ze zrušení institutu osob se zdravotním znevýhodněním. Tyto osoby nepobírají žádné podpůrné dávky, ale zaměstnavatelé na ně mohou čerpat příspěvky od státu. Těchto osob je podle něj 45 tisíc a do konce roku ještě mohou jejich zaměstnavatelé čerpat příspěvky na jejich zaměstnanost. „Ve velké míře už ale vidíme, že jsou propouštěni, jakmile platnost dochází a nelze ji obnovit,“ prohlásil Morávek a dodal, že ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) se tím již půl roku zabývá a ještě patrně půl roku bude. „Doufáme, že se tento problém vyřeší, protože po roce 2013, kdy končí tento institut, bude na dlažbě 45 tisíc lidí,“ prohlásil Morávek.

Podle rady se také snížily dávky, což uvrhuje jejich příjemce do větší chudoby. Náměstek pro sociální politiku MPSV David Kafka ale podobné tvrzení odmítá. Změna systému podle něj byla nutná, ten dřívější označil za historický, nepraktický a nespravedlivý. Nad kritikou rady kroutí náměstek hlavou: „Přijde mi to úsměvné a také trochu nespravedlivé. Kritizované reformy byly před jejich sepsáním permanentně konzultovány s NRZP a byly vládě a sněmovně předloženy jako konsenzuální.“

V otázce institutu osob se zdravotním znevýhodněním Kafka pro ČT řekl, že existuje až do konce roku 2015. „Ti, kdo před 1. lednem 2012 institut dostali, tak jim platí až do konce roku 2015. Nově se od 1. ledna 2012 nepřiznává a paní ministryně se zabývá otázkou, jak se k tomu postavit…,“ prohlásil náměstek Kafka s tím, že úvahy jsou v začátku a termín rozhodnutí není znám.