Volební kampaně: Senát dostal všechny účty, poslední byl Zeman

Praha - Vyúčtování kampaně odevzdali všichni kandidáti, kteří se zúčastnili prezidentské volby. Jako poslední tak učinil krátce před 14. hodinou vítěz volby Miloš Zeman. Vladimír Franz i Jan Fischer, na které se taky čekalo, už to udělali dopoledne. Ostatní kandidáti splnili povinnost už dříve. Většina uzavřela účty s přebytky - ty musí podle zákona věnovat na charitu. Vyúčtování v červených číslech dnes mandátovému a imunitnímu výboru odevzdal Jan Fischer.

Všechny své závazky vyplývající z kampaně zatím nezaplatil například vítěz voleb - prezident Miloš Zeman. Na rozdíl od Jana Fischera ale ze splacení více než 37 milionů obavy mít nemusí. Na jeho účet i po zvolení posílali dárci milionové obnosy. Podle mluvčí prezidenta Hany Burianové lze předpokládat, že v nejbližších dnech, resp. v příštím týdnu, budou závazky zaplaceny.

Vratislav Mynář a Miloš Zeman
Zdroj: ISIFA/MAFRA/Dalibor Glück

Podle šéfa prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře si Zemanův volební výbor uvědomuje, že někteří dárci zůstávají v tuto chvíli stále v anonymitě. „… V rámci mailové korespondence komunikujeme s dárci, aby nám poslali nacionále a všechno mohlo být řádně doplněno. V případě, že se tak nestane, v nejzazší době peníze vrátíme,“ dodal kancléř s tím, že řádově zbývá uhradit kolem 3 milionů korun. 

Fischer v dnes zveřejněném účetnictví na svém webu uvádí, že eviduje neuhrazené závazky ve výši 8,18 milionu korun. Všechny dluhy plánuje splatit do konce dubna, kdy také zveřejní dodatek k účetnictví. V příštím týdnu chce uskutečnit platby za tři miliony korun a další pak formou splátek. „Potřebné finanční prostředky mám zajištěny,“ oznámil. Fischerovy náklady na kampaň se odhadují na 25 milionů korun.

Kampaně všech kandidátů dohromady stály téměř 125 milionů. Účetnictví bylo třeba doručit do Senátu nejpozději v sobotu 30. března. Kandidáti mají rovněž povinnost k tomuto datu své účetnictví zveřejnit na internetu.

Senátoři podle předsedy mandátového a imunitního výboru Jiřího Oberfalzera nemohou bez kvalifikace účetního nebo auditora takový úkol zvládnout. Proto bude na základě výběrového řízení vybraná auditní firma. S ministerstvem financí se proto bude zřejmě vyjednávat o zajištění dodatečných rozpočtových prostředků Senátu na pokrytí nákladů na audit. Oberfalzer naznačil, že zakázka by neměla přesáhnout 2 miliony. Výsledky kontroly účetnictví jednotlivých kandidátů musí podle zákona předložit do 15. července. 

Vydáno pod