Připadne-li svátek na víkend, ať je volno v týdnu, navrhuje poslanec

Praha – Velikonoční pondělí je svátek, který vždy znamená prodloužení dnů volna. Nebývá to tak vždy, drtivá většina státních svátků totiž může připadnout i na víkend, tehdy volný den navrch pracujícím nepřináší. Poslanec Ladislav Šincl (ČSSD) využil návrhu učinit z 16. ledna, kdy se upálil Jan Palach, významný den a přidal k němu pozměňovací návrh. Jde v něm o to, že když připadne svátek na víkend, má za něj být volno v nejbližší pracovní den. Sociální demokrat se prý inspiroval třeba v Británii nebo ve Španělsku.

Za svátek připadající na sobotu by se tedy podle Šinclova návrhu přeneslo volno na pátek, za nedělní svátek zas na pondělí. V poslancových očích zkrátka při víkendovém svátku zůstává člověk ochuzen. Jeho návrh, s nímž by se poslanci měli na jednání v týdnu vypořádat, si vynutil pozornost nejen sněmovních kolegů.

Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda považuje nápad za „velmi zvláštní“, místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek dokonce za „úsměvný“. Zdrženlivě se k němu vyjadřují i samotní sociální demokraté. „Je to čistě návrh pana poslance Šincla,“ řekl pro ČT šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

Svátky o víkendu tématem Událostí (zdroj: ČT24)

V letošním roce připadají na víkendové termíny tři svátky, stejně tak v roce nadcházejícím. Širší podporu ale poslanec Šincl patrně pro návrh nezíská. Někteří poslanci návrh na „klouzavé volno“ odmítají kvůli negativnímu dopadu na ekonomiku, v den volna se totiž méně vyrobí i prodá. Přesné číslo neexistuje, odhadovaná ztráta se ale pohybuje v miliardách korun. Ani ministr financí Kalousek se nechce k návrhu stavět s argumentací ekonomických parametrů. „Já chci argumentovat nesmyslností toho návrhu,“ zdůraznil.