Potvrzeno: Český byznysmen byl ve Francii zavražděn. Pět obviněných

Praha – Český podnikatel, který počátkem března zmizel ve francouzském Nice, byl zavražděn. Městské státní zastupitelství v Praze dnes potvrdilo, že policie v případu stíhá pětici mužů a viní je z vraždy, vydírání a zbavení osobní svobody. Všichni obvinění jsou ve vazbě, podle deníku Právo měl být vykonavatelem činu muž ze Zlína. Úřad pro odhalování organizovaného zločinu se k celé věci zatím nevyjádřil.

„Bylo obviněno celkem pět mužů, a to z trestných činů zbavení osobní svobody, vydírání a také z vraždy. Všichni už skončili ve vazbě,“ řekla v pondělí Právu mluvčí městských žalobců Štěpánka Zenklová. Motiv činu byl podle ní pravděpodobně finanční, v takovém případě by mohl obviněným hrozit přísnější trest ve výši 15 až 20 let vězení.

Případ Petra Vlacha

Dvaasedmdesátiletý podnikatel přiletěl 6. března do Nice na schůzku, která se měla týkat prodeje luxusních vil v České republice. Na cestě z letiště byl podle tamní policie nejspíš unesen; z mobilu sice ještě volal příbuzným do Prahy, ti ale měli podle policistů dojem, že jeho hlas byl podivný. Podnikatel nespal v hotelu, který si v Nice rezervoval, a stopa jeho mobilního telefonu se vyšetřovatelům ztratila 7. března mezi Nice a Monakem. Od té doby o sobě nedal vědět. Francouzský deník Nice-Matin napsal, že podnikatelova bankovní karta byla použita v Itálii a někdo se pokusil o převody na jeho účtech v Německu, Švýcarsku a Rakousku.

Podle deníku Právo již bylo mužovo tělo nalezeno ve francouzské části Alp poblíž hranic s Itálií.To však zatím česká ani francouzská policie nepotvrdily. Právo uvedlo, že vykonavatelem činu měl být muž ze zlínského podsvětí. Právě on prý podnikatele vyzvedl na letišti v Nice, unesl a poté usmrtil.

Případem se zabývá Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Podle jeho mluvčího Pavla Hantáka se policie ke kauze vyjádří v nejbližších dnech.

V roce 2008 zmizel za velmi podobných okolností český podnikatel Jan Moťovský (známý díky vlastnictví Miss ČR), který odletěl z Prahy do Nice na pracovní schůzku. Příjezd do Francie rodině potvrdil, do hotelu však nedorazil a zpátky do Česka se také nevrátil. Pátrání po něm francouzská policie vyhlásila o pět dní později. Telefon Moťovského byl v té době již vypnutý. Ani po letech od jeho zmizení policisté nezjistili, co se s ním stalo. V květnu 2012 jej soud pravomocně prohlásil za mrtvého.

Vydáno pod