Skryl židy do chmelu. Ocenění přišlo po 46 letech

Praha – Zástupci izraelské ambasády ocenili im memoriam Josefa Říhu z Měcholup na Žatecku, který za druhé světové války ukrýval před nacisty židovský manželský pár. Cenu Spravedlivý mezi národy za Říhu převzal jeho vnuk Jaroslav Černohorský. Ocenění se přitom měl Říha dočkat už v roce 1967; turbulence v mezinárodní politice a ztráta patřičných dokumentů ale způsobily, že si čestnou medaili nikdy nepřevzal.

Mladí židovští manželé požádali Josefa Říhu z Žatecka o pomoc uprostřed druhé světové války, v úkrytu u něj nakonec zůstali dva roky. „Manželé Stieblovi, kteří se u nás skrývali, byli asi týden schovaní v sušárně chmele, v tu dobu děda budoval jiný úkryt ve stohu slámy. Tam se zachránili,“ řekl po převzetí dědečkova ocenění Jaroslav Černohorský.

Cenou Spravedlivý mezi národy měl být Říha oceněn už v roce 1967. Šestidenní válka z června téhož roku, při které Izrael obsadil území Sinaje a Gazy, ovšem překreslila diplomatickou mapu. Východní blok totiž sympatizoval s arabskými státy, a ve vztazích mezi Československem a židovským státem proto došlo k ochlazení. Izraelská delegace tehdy narychlo opustila Prahu.

Dokumenty, které dokládaly Říhovy zásluhy, ukryli diplomaté na švédské ambasádě, objevit se je ale podařilo až letos. Dopis o vyznamenání tří Čechů našlo velvyslanectví v zapomenuté bedně. Izraelská ambasáda zjistila, že ze tří v dopise uvedených lidí byli dva vyznamenáni později a jinde. Poslední neoceněný se tedy titulu dočkal dnes alespoň posmrtně. „Nikdy není příliš pozdě vyjádřit úctu těm, kteří riskovali životy k ochraně židů během nacistické okupace,“ připomněl na dnešní ceremonii izraelský velvyslanec Jaakov Levy.

Titul Spravedlivý mezi národy uděluje komise při památníku šoa Jad Vašem od roku 1963. Cena směřuje k lidem nežidovského původu, kteří zachraňovali Židy před holocaustem. V Česku podle dostupných informací titul obdrželo 118 lidí.

Ocenění za pomoc židovskému páru během války (zdroj: ČT24)
Vydáno pod