Amnestie soudce Berku nespasí, stíhaný bude i nadále

Olomouc – Olomoucký vrchní soud dal částečně za pravdu stížnosti státní zástupkyně Daniely Smetanové proti amnestii v případu takzvané konkurzní mafie. Stíhání ústeckého soudce Jiřího Berky a dalších obžalovaných tak bude v některých kauzách pokračovat. Napsal to server E15.cz.

„Bylo mi vyhověno v bodě, který se týká pokračování v trestném činu, takže řízení zčásti pokračuje,“ cituje server žalobkyni vrchního státního zastupitelství Smetanovou. Obžaloba nespadne ani z bývalých konkurzních správců Daniela Thonata a Lubora Kindla. Zastavení trestního řízení naopak soud potvrdil u bývalého prorektora Vysoké školy Karla Engliše v Brně Vladislava Větrovce.

Trestní řízení bude pokračovat v případech konkurzů firem Báňské stavby Most, Zemědělské družstvo Kravaře v Čechách, Mostecké obchodní sdružení export, import a Grafostroj. V
ostatních případech, včetně Union banky, uznal soud zrušení trestního řízení za oprávněné.

„Já si to neumím vysvětlit. Jsem překvapen. Já jsem dnes a denně překvapen,“ nechal se ještě v únoru 2012 slyšet Berka, který byl v té době označen za klíčového člena konkurzního gangu.  

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek současnou situaci ohledně amnsetie i ustanovení soudu ale hodnotí pozitivně. „Já jsem to rozhodnutí očekával, prokazuje velmi kvalitní práci státních zástupců a jsem velmi rád, že olomoucký soud rozhodl tak, jak rozhodl,“ vyjádřil se. Ostatně není jediný, kdo doufá. Poškozená strana se totiž shoduje, že má v kauze velké peníze a toto je jedna z šancí, jak náhradu získat od státu zpět. 

Táborský krajský soud dříve v plném rozsahu amnestoval Berku, Thonata a Kindla. Částečně pak Větrovce a Martu Čihákovou. Berka se zodpovídá z účasti na zločinném spolčení a zneužívání pravomoci veřejného činitele. Odvolací soud dostal spis na stůl v únoru a musel prozkoumat, zda byla amnestie správně použita či ve správném rozsahu, ať už ve vztahu k rozsahu trestné činnosti, nebo k jednotlivým obžalovaným.

Vybrané události v kauze Berka

  • Soudce Krajského soudu v Ústí nad Labem Jiří Berka poslal 31. března 2003 na základě padělaných listin do konkurzu Union banku, 15. dubna ho zadržela a obvinila policie.
  • V únoru 2004 padlo i obvinění kvůli podezřelým konkurzům na další firmy, kromě Berky i na konkurzního správce Daniela Thonata, zástupce konkurzního správce Petra Tuhého, soudního znalce Martina Jurenku a zaměstnance zpeněžování podstaty Lubora Kindla.
  • Po rozšíření obvinění za konkurz na Zbrojovku Brno a Retemu byli nově obviněni tehdejší prorektor Vysoké školy Karla Engliše v Brně Vladislav Větrovec a konkurzní správkyně Marta Čiháková.
  • Žalobkyně před soudem navrhla v dubnu 2009 tresty pro 12 obžalovaných. Nejpřísnější dvanáctiletý trest pro Berku.
  • O rok později odsoudil táborský krajský soud Berku, Thonata a Větrovce na devět let.
  • Olomoucký vrchní soud v neveřejném zasedání v květnu 2012 zrušil rozsudek z dubna 2010 a případ vrátil táborskému krajskému soudu, jemuž nařídil lépe odůvodnit rozsudek.
  • 11. ledna 2013 zastavil soud na základě novoroční prezidentské amnestie nepravomocně Berkovo stíhání. Podle soudu se amnestie v celém rozsahu týká rovněž Thonata a Kindla, částečně pak Vladislava Větrovce a Marty Čihákové. Státní zástupce podal proti zastavení stíhání stížnost.
Soud soudci Berkovi částečně zrušil amnestii (zdroj: ČT24)