Neonacisté lákají mládež na komiks o vraždících slepicích

Praha – Čeští neonacisté zacílili na tuzemské děti a mladistvé. Dělnická mládež, organizace spojená s krajně pravicovou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS), začala podle informací serveru Lidovky.cz distribuovat v okolí českých škol propagandistické letáky. Na svých webových stránkách potom zveřejnila barvotiskový komiks Kachny contra Slepice, který na paralele ze zvířecí říše tepe současnou společnost.

Šestadvacetistránkový komiks se hned v úvodu prezentuje jako „stoprocentně politicky nekorektní“ a na půdorysu ideologicky zbarvené bajky vypráví příběh ze zvířecí říše; v něm tlusté, líné a byrokratické slepice postupně opanují životní prostor pracovitých a poslušných kachen, vydobudou si dominantní postavení ve společnosti a svedou úspěšnou válku proti husám. Kachny nakonec donutí opustit nejen jejich zvyky a tradice, ale i domovy.

Dělnická mládež v komiksu, jenž na mnoha místech nese rysy karikatur z 50. let, postupně odsuzuje celý společenský systém. Útočí na přistěhovalce, média, politickou korektnost, církev, osoby pobírající sociální dávky, vládní struktury i Organizaci spojených národů. Slepičí armáda, která napadla a dobyla říši hus, tak např. kryje hlavy modrými přilbami, jedním ze symbolů misí OSN, a pojídá hamburgery.

Právě říše hus si od kreslíře získala nejpozitivnější obraz, ne nepodobný propagandistickým plakátům třetí říše. Hrdé ptactvo aristokratických rysů sídlí v bílém městě, jehož symbolem je obrys husy na písmeně G odkazující k orlici na hákovém kříži. Stejně tak i pád husí říše připomíná dobytí Berlína a bitvu o Iwodžimu.

  • Husy z komiksu Kachny contra slepice zdroj: delnickamladez.cz
  • Komiks Kachny contra slepice zdroj: delnickamladez.cz

Z komiksu: „V šerém tichu vládních kanceláří slepičí bratrstvo své vraždy plánuje, jedu plné kotle vaří, i když lidská práva skloňuje.“

Akce agituje ke vstupu do řad Dělnické mládeže

„Pusťte se s námi i do našeho boje. I na Vás záleží, jak bude naše zem zítra vypadat, protože právě mladým patří budoucnost,“ uvádí Dělnická mládež ke komiksu na svých webových stránkách. Jeho publikování a distribuce je součástí akce „Školní dvůr“, kterou čeští neonacisté přejali od svých německých kolegů.

Vedle propagandistické bajky nabízejí příznivci Dělnické mládeže také letáky „Nacionalismus je cool“ vyzývající ke vstoupení do řad krajně pravicové organizace. Pro extremistické myšlenky její členové už agitovali před školami v Brně, Chomutově, Mostě, Opavě, Ostravě i Praze. Podle zákona o vzdělávání totiž politická propagace nepatří pouze na školní půdu, prostranství před budovou se ale většinou netýká.

Podle odborníka na pravicový extremismus Miroslava Mareše se ale zatím není čeho bát. „Je to akce zřetelně inspirovaná akcí Schulhof, kterou v Německu realizuje tamní pravicově-extremistická scéna,“ řekl serveru Lidovky.cz Mareš. „V Česku je ale oproti Německu zatím dopad této akce zanedbatelný.“