Nečas v politice končí, ODS podala inzerát: Hledá se premiér

Praha – Premiér Petr Nečas opustil post předsedy občanské demokracie a zároveň oznámil, že v příštích sněmovních volbách nebude usilovat o poslanecký mandát. ODS nyní trvá na tom, že je třeba zachovat stávající podobu koalice a přeobsadit post premiéra, kterého se Nečas vzdá v šest hodin večer na Pražském hradě. Kdo by měl ale Nečase v čele vlády nahradit, není jasné, zasedání Výkonné rady konkrétní jméno nepřineslo. Podle špiček strany musí jít o někoho, „kdo chce a zároveň je chtěn“.

„Nezabývali jsme se jakoukoli personální nominací, pro ODS jako celek je prioritou zachování tohoto koaličního projektu. Jednání v této chvíli začínají, ještě jsme neslyšeli názor prezidenta a koaličních partnerů,“ vysvětlil situaci první místopředseda ODS Martin Kuba, který stranu po Nečasově odchodu provizorně řídí. S nominantem občanských demokratů na premiéra totiž musí koaliční partneři souhlasit, a podle dosavadních signálů je nejdiskutovanější kandidát - Martin Kuba - nepřijatelný pro TOP 09 (čtěte víc). Pověření sestavit vládu navíc uděluje prezident, a návrh tak musí konvenovat i jemu.

„Úkolem grémia je najít někoho, kdo chce a je chtěn,“ doplnil ministr spravedlnosti Pavel Blažek. „V životě lidském bývá často více těch, co chtějí, a jde o to, aby byli chtěni - a to jak ODS, tak koaličními partnery, tak panem prezidentem.“

Občanští demokraté podle Kuby disponují několika jmény, které by se mohly premiérského postu ujmout, z vyjádření nepřímo vyplývá, že se vybírá mezi členy stranického grémia: „Tato strana má zvolené své vedení, které zvolil kongres, jsou to jména, která mají důvěru strany a v této chvíli se pohybujeme v seznamu těch jmen.“ Bližší informace ale ministr průmyslu a obchodu odmítl sdělit.

Kdo sedí v grémiu ODS?

  • pověřený předseda strany Martin Kuba
  • místopředseda strany Pavel Blažek
  • místopředseda strany Tomáš Chalupa
  • místopředsedkyně strany Miroslava Němcová
  • místopředseda Jiří Pospíšil
  • šéf poslaneckého klubu Marek Benda
  • šéf senátorského klubu Jaroslav Kubera
  • europoslanec Jan Zahradil
  • místopředseda Senátu Přemysl Sobotka

Výkonná rada se tak dnes shodla jen na tom, že vyjednáváním o novém premiérovi pověřila stranické grémium, čili užší vedení občanských demokratů. Jasněji by mělo být v horizontu několika dní, ani v tomto případě však ODS nedala konkrétní lhůtu, do kdy o svém nominantovi rozhodne. Nejednala ani o tom, zda může v případě udržení této vládní koalice dojít k rošádě ministerstev.

Petr Nečas, Martin Kuba a Miroslava Němcová
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

O co se hraje:

  1. Předseda vlády: Pověření sestavit vládu uděluje prezident, zvykově platí, že se hlava státu po volbách obrací na jejich vítěze; to se ovšem nestalo v roce 2010, kdy vyhrála sociální demokracie, aniž by měla koaliční potenciál. Prezident proto pověřil sestavením vlády lídra druhé nejsilnější ODS – Petra Nečase. Koalice nyní věří, že prezidentův prst padne na jejího nominanta (který bude zřejmě pocházet z řad ODS), hlava státu ale může sestavením vlády pověřit kohokoli - ačkoli samotná ČSSD, vítěz posledních voleb, vládu sestavovat nechce.
  2. Předseda ODS: Martin Kuba fakticky povede občanské demokraty od chvíle, kdy se Petr Nečas vzdá svého postu. „Po mém odstoupení se z hlediska stanov stane úřadujícím předsedou první místopředseda ODS,“ potvrdil Nečas. Neznamená to ale, že bude Kuba řádným předsedou – toho volí stranický kongres, který proběhne letos na podzim. Původně volební být neměl, to se ale nyní zřejmě změní.

V čele ODS skončil po obědě, premiérský post opustí večer

Vedení ODS se dnes rovněž rozloučilo s Petrem Nečasem, který se na jeho zasedání vzdal postu předsedy strany, a poděkovalo mu „za veškerou práci, úsilí a výsledky“, které během své politické dráhy státu a straně věnoval.

Sám Nečas potom už dopoledne uvedl, že na dalším vyjednávání se podílet nebude. „Rád ODS pomůžu a rád poskytnu ODS své rady, pokud o to bude vedení stát, ale nemyslím si, že by bylo dobře, abych byl součástí vyjednávacího týmu,“ řekl po odchodu z Lán, kde dopoledne navštívil prezidenta Miloše Zemana. Mluvčí Pražského hradu Hana Burianová k setkání řekla, že se jednalo o „kratší soukromou schůzku“ prezidenta s premiérem. Více k obsahu jednání nesdělila s tím, že se Zeman možná vyjádří vpodvečer - v  18 hodin Nečas do rukou prezidenta podá svou demisi, čímž ukončí tříletou existenci stávajícího koaličního kabinetu a opustí i premiérský post. Na tahu bude Miloš Zeman, který rozhodne, zda (a koho) pověří sestavením vlády.

„Bavili jsme se o tom a pan prezident nepreferuje předčasné volby…,“ prohlásil po schůzce s hlavou státu sám Nečas. „Jsem přesvědčen, že pan prezident je bytostný demokrat, který respektuje pravidla parlamentní demokracie. To znamená, že pokud koalice, a já věřím, že ano, bude schopna sestavit většinovou sestavu v rámci Poslanecké sněmovny, bude to pan prezident respektovat.“

Nečas nebude kandidovat ani do sněmovny

Vrcholné politické pozice Nečas opouští kvůli aféře šéfky své kanceláře Jany Nagyové (viz rámeček). Dnes rovněž informoval, že se zcela stáhne z politického života. „Teď mě čeká úplný odchod z politiky. Stanu se poslancem, kterým jsem, a budu pokračovat ve své práci. Nejpozději v květnu příštího roku budou volby a tam již kandidovat nebudu.“

16. červen 2013, 22:25 – Nečas oznámil svůj konec

Záměr opustit post předsedy vlády i předsedy občanské demokracie oznámil Petr Nečas včera v půl jedenácté večer po svém návratu z varšavského summitu Visegrádské čtyřky. Reagoval tak na aféru šéfky své kanceláře Jany Nagyové, která skončila ve vazbě kvůli neoprávněnému úkolování vojenské rozvědky a údajnému korumpování tří poslanců z občanské demokracie. „Dnes jsem oznámil členům politického grémia ODS a posléze i našim koaličním partnerům, že zítra podám demisi na pozici předsedy vlády… Je zjevné, že nemohu pokračovat ani jako předseda ODS,“ prohlásil Nečas na včerejší tiskové konferenci.