Senát navrhl vyznamenat 36 lidí, mezi nimi Wonku či Hubálka

Praha - Disident Pavel Wonka, nedávno zesnulý psycholog Slavomil Hubálek nebo devadesátiletý herec Lubomír Lipský jsou mezi 36 kandidáty na státní vyznamenání, na jejichž nominaci se dnes shodl Senát. Mezi adepty, kteří byli navrženi opakovaně, patří také autorka pomníku lidických dětí Marie Uchytilová. Prezident Miloš Zeman už předem přislíbil tuto sochařku ocenit.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) uvedl, že podvýbor pro vyznamenání vybíral z celkem 42 návrhů, které byly včas předloženy. Prozradil, že předvýběrem neprošli spisovatel Arnošt Lustig nebo filozof Erazim Kohák, neboť vyznamenáni byli již dříve. Z podobných důvodů nebyl navržen ani bývalý kosmonaut a nynější europoslanec KSČM Vladimír Remek. Sítem podle očekávání opakovaně neprošli ani členové protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů.

K nominovaným patří například někdejší předseda vlády a Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL), senátorka a šéfka Ústavu experimentální medicíny Eva Syková nebo atletka Jarmila Kratochvílová. Místopředseda Senátu a ČSSD Zdeněk Škromach se pokusil na poslední chvíli seznam doplnit ještě o předválečného mistra světa ve sportovní gymnastice a člena sokolské obce Jana Gajdoše, horní komora mu ale s ohledem na dohodnuté procedury nevyhověla.

Mezi navrženými jsou tradičně někteří odbojáři nebo osobnosti, které se dožívají určitého výročí. Patří mezi ně i Wonka, který zemřel před 25 lety v komunistickém vězení. Senát ho nominoval už loni, stejně jako předsedkyni České imunologické společnosti Blanku Říhovou, historičku Zdeňku Hledíkovou, profesora fyzikální chemie Pavla Hobzu nebo někdejšího házenkáře a reprezentačního trenéra Jiřího Víchu.

K nominovaným patří také jeden z nejcitovanějších vědců v oblasti výzkumu rakoviny Jiří Bartek, vězeň z Terezína i Osvětimi Jiří Brady nebo tvůrce moravských zlidovělých písní Fanoš Mikulecký. Navržen byl i Kosovan Gjon Perdedaj, který se v září 2000 v Praze zastal ženy, kterou napadl dosud nedopadený zloděj. Ten nominovaného napadl s nožem a způsobil jeho ochrnutí.

Před rokem horní komora vybrala 35 kandidátů. Bývalý prezident Václav Klaus si loni 28. října při svém posledním předávání státních vyznamenání vybral ze senátních kandidátů dva - protikomunistického odbojáře Josefa Plocka a skladatele Marka Kopelenta. Zeman bude letos vyznamenání předávat poprvé, návrhy dostane i od sněmovny a vlády. Stejně jako jeho předchůdci ale k návrhům parlamentu a kabinetu ministrů nemusí přihlížet.