Kolik brala Nagyová? Úřad vlády odmítá zveřejnit čísla

Praha - Mzda Jany Nagyové stále není známá. Nadační fond proti korupci upozornil na fakt, že Úřad vlády nadále odmítá tyto informace zveřejnit. Fond se přitom data snaží získat na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Právě člen správní rady fondu Karel Randák je obžalován z toho, že část odměn Nagyové zveřejnil v médiích.

Žádost fondu o poskytnutí informací o mzdách Jany Nagyové a Lubomíra Poula vychází z veřejného zájmu o informace o nakládání s veřejnými prostředky. „V kontextu událostí z posledních týdnů, zejména pak veřejnému přiznání Petra Nečase, že Jana Nagyová je jeho milenkou, se jeví žádost NFPK o to naléhavější,“ konstatoval ředitel fondu Petr Soukenka.

Fond uvedl, že žádost o poskytnutí informací o souhrnných mzdách Nagyové a tehdejšího vedoucího Úřadu vlády ČR Lubomíra Poula odeslal letos v dubnu. Úřad ji zamítl, proti čemuž se fond bránil rozkladem, na jehož základě úřad věc vrátil k novému projednání. V tomto týdnu však žádost zamítl znovu - podle fondu více než měsíc po vypršení zákonné lhůty. V odůvodnění zamítnutí úřad údajně uvedl, že Nagyová a Poul by zveřejněním údajů „byli nuceni čelit negativním reakcím veřejnosti a dalším nepříjemnostem“.

Na odměnách si Nagyová přišla na tisíce

Média přitom o mzdě Nagyové jako vrchní ředitelce sekce kabinetu předsedy vlády spekulují už delší dobu. Její základní plat by se měl pohybovat kolem 30 tisíc korun, nicméně na odměnách údajně získala několikanásobně víc peněz. Například jeden měsíc měla na výplatní pásce celkem 273 tisíc korun hrubého, tedy zhruba 190 tisíc korun čistého.

Ze zveřejnění odměn Nagyové, a tedy z neoprávněného nakládání s osobními údaji, obžaloba viní Randáka a někdejší zaměstnankyni Úřadu vlády Lenku Pikorovou. Závažným způsobem prý zasáhli do soukromí a osobního života Nagyové a výrazně zhoršili její pověst. Randák vinu odmítá. „Zveřejnění pravdivých údajů o výši platu státního úředníka nemůže způsobit jakoukoliv újmu. Pokud byly odměny vyplaceny za skutečně odvedenou práci a ve standardní výši, pak toto zveřejnění není vůbec způsobilé vyvolat následky uvedené státním zástupcem,“ uvedl advokát Petr Kočí, který Karla Randáka obhajuje.