Bouřková smršť se valí na Česko, předtím bude vedro k zalknutí

Praha - Meteorologové znovu varují před silnými bouřkami. Ty by měly od pěti hodin odpoledne zasáhnout hlavně kraje Jihočeský, Pardubický a taky Vysočinu. Platí také výstraha před vysokými teplotami - a to pro Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Teploty by tu mohly vystoupat až na 39 stupňů.

„Ještě dnes bude do východní poloviny našeho území proudit tropický vzduch. Maximální denní teploty vystoupí ve východní polovině Čech a na Českomoravské vrchovině na 30 až 34 stupňů, na Moravě a ve Slezsku 32 až 37 stupňů, na jihovýchodě ojediněle až na 39 stupňů,“ uvedl ČHMÚ. Zvlněná studená fronta bude podle meteorologů postupovat ze západních Čech zvolna k východu. Před ní bude na Moravu a do Slezska vrcholit příliv tropického vzduchu od jihu.

Velmi silné bouřky se přihnaly již včera. Do jižních Čech přišly přes Šumavu z Rakouska. Podle meteorologů je provázelo velké množství blesků, přívalové srážky a silný nárazový vítr, který dosahoval rychlosti až 90 kilometrů v hodině.

Bouře opět kácely stromy a uzavřely pět železničních tratí

Kvůli spadlým stromům byla na jihu Čech přerušena doprava v úseku z Volar do Lenory, tam už se provoz podařilo obnovit. Poruchy trakčního vedení zastavily vlaky na trati z Protivína do Putimi a z Protivína do Ražic, doprava by měla být obnovena kolem deváté hodiny.

Duha
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

Spadlé stromy přerušily kolem 4:30 také provoz na trati ze Zruče nad Sázavou do Ledče nad Sázavou na Vysočině a ve Středočeském kraji, kde musel být jeden osobní vlak odřeknut a druhý nabral stominutové zpoždění. Provoz by měl být obnoven kolem 08:00.

Stromy komplikují také provoz na silnicích na Prachaticku. Nejvážnější situace je u Stožce, kde spadlo na vozovku ve směru na Soumarský most deset kmenů, provoz tam bude přerušen zhruba do poledne.

Bouřka
Zdroj: Facebook/Miroslav Fechtner

U Soumarského Mostu záchranáři evakuovali tábor s 30 dětmi a desítkou dospělých do základní školy ve Volarech. Hasiči se k němu museli přes spadané stromy prořezat. Druhý letní tábor nedaleko od Soumarského Mostu nakonec evakuován nebyl.

Bouře se silným větrem zasáhla Volarsko (zdroj: ČT24)