Odvolací instance znovu vrací Březinu před soud

Praha – Pražský zastupitel Karel Březina (ČSSD) se vrátí před Obvodní soud v Praze. Odvolací senát totiž zrušil už druhý osvobozující rozsudek v Březinův prospěch. Píše o tom deník Právo. Bývalý náměstek primátora čelí obžalobě z podvodu, podle žalobce bral několik měsíců neoprávněně mzdu za členství v dozorčí radě pražského dopravního podniku, čímž ho měl připravit téměř o 290 tisíc korun.

Březina podle žaloby pobíral od března 2007 do srpna 2011 neoprávněně plat za post předsedy dozorčí rady pražského dopravního podniku; na odměnách měl získat minimálně 290 000 korun. Funkci ale vykonávat nesměl, protože působil v dozorčí radě firmy Porcela Plus, na jejíž majetek byl vypsán konkurs.

Podle zastupitele se žádného trestného činu nedopustil. „Chtěl bych říci, že to je vlastně už páté soudní rozhodnutí v můj prospěch v historii této kauzy,“ prohlásil po opakovaném osvobozujícím verdiktu obvodního soudu. Tehdy soudkyně Denisa Durdíková uvedla, že podvod je úmyslný trestný čin a bývalý náměstek primátora nechtěl úmyslně dopravní podnik podvést ani mu způsobit škodu. Podle názoru soudu sice opravdu nesměl funkci člena dozorčí rady vykonávat, opíral se ale o stanovisko renomované právní kanceláře.