ČSSD chce nulovou daň na léky, zlevnily by o pětinu

Praha – Sociální demokraté by po volbách chtěli prosadit nulovou daň z přidané hodnoty na léky a zdravotnické potřeby. Nemocnicím a pojišťovnám by to podle nich ušetřilo až 10 miliard korun ročně. Osvobození od DPH by ale musela schválit Evropská unie. Podle Hospodářských novin, které s informací přišly, by ale vyjednání takové výjimky bylo obtížné.

U léků a zdravotnických potřeb je nyní DPH stejné jako u ostatního zboží, tedy 15 a 21 procent. Podle náměstka ministra zdravotnictví Petra Noska, který před časem podobný model jako ČSSD navrhoval, by osvobození od daně bylo opravdu citelnou změnou. „Dnes se platí přes pět miliard korun na DPH za léky, dvě a půl miliardy za zdravotnické prostředky na poukaz a další zhruba dvě miliardy za prostředky v nemocnicích,“ řekl deníku.

Miroslav Zámečník, který se v Národní ekonomické radě vlády zabýval financemi ve zdravotncitví, považuje osvobození léků od DPH také za dobrý nápad: „Není důvod zatěžovat daní léky nebo prostředky, jejichž ceny i marže jsou regulované. Stát tak vlastně platí sám sobě, ve zdravotnictví se ale přitom dále přitahují šrouby.“ Otázkou zůstává, čím v rozpočtu nahradit desetimiliardový výpadek. Podle Hospodářských novin by mohl suplovat plánované zvýšení plateb za státní pojištěnce, na které kvůli střídání vlád nedošlo.

Prosadit zrušení DPH u léků ale nebude jednoduché. Daňové výjimky musí posvětit Brusel. Některé státy EU sice mají nulovou sazbu daně. Ředitelka daňového oddělení společnosti Deloitte Radka Mašková ale upozorňuje, že výjimky jsou většinou vyjednané historicky: „Vyjednat výjimku na zdanění léků v ČR by v současné době a situaci bylo velmi obtížné, časově náročné, ne-li nemožné.“

Podle současné evropské legislativy sice mohou státy EU zavést jednu nebo dvě snížené sazby. Musí se ale pohybovat od 5 do 15 procent. Bývalý evropský komisař Vladimír Špidla (ČSSD) to ale tak černě nevidí. S racionální argumentací se podle něj dá v EU vyjednat hodně věcí: „S vyjednáváním nulové sazby na léky by neměl být problém.“