Kanál Dunaj, Odra, Labe by mohl být hotov do 26 let

Praha - Propojení Dunaje, Odry a Labe pro lodní dopravu by mohlo být hotové do roku 2039. Předpokládá to harmonogram, který vypracovalo ministerstvo dopravy. Šéf resortu Zdeněk Žák plán představil prezidentu republiky Miloši Zemanovi. Zeman mluvil o výstavbě vodního koridoru už od svého nástupu do funkce. Při návštěvě Pardubického kraje minulý týden označil projekt za nutný a zároveň nadčasový.

„Podařilo se nám popsat všechny činnosti, které musí stavba zahrnovat, a dát jim časový rámec,“ uvedl Žák. Dokončení projektu do 26 let je podle ministra reálné, existuje navíc ještě roční až dvouletá rezerva, o které by se dala výstavba zkrátit. Podle Žáka navíc může jít o poslední velký projekt, na který může Česko čerpat dotace z Evropské unie.

Paralelně vznikající studie Ředitelství vodních cest (ŘVC) předpokládá dostavbu vodního koridoru do roku 2045. Ředitelství zároveň počítalo se vznikem speciálního zákona, kterým by se tato konkrétní stavba měla urychlit. Ministerská verze harmonogramu ale se speciální legislativou nepočítá. Celkem má projekt podle odhadu ŘVC spolykat 400 miliard korun.

Projekt počítá s pokračováním splavnění Labe prostřednictvím jezu v Děčíně a prohrábkami řeky na německé straně. Dunaj s Odrou se má propojit prostřednictvím splavnění řek Moravy a Bečvy. Západ republiky se pak má na severojižní cestu napojit prodloužením vodního koridoru z Přerova do Pardubic.