Zeman: Vyjednáváme o propuštění Češek unesených v Pákistánu

Praha - Dvě unesené Češky jsou mezi Pákistánem a Afghánistánem a Česká republika vyjednává o jejich propuštění. Prezident Miloš Zeman to dnes řekl v Kolíně, když reagoval na dotaz jednoho ze studentů. Víc sdělit odmítl, aby dívky neohrozil. Dodal pouze, že je v písemném kontaktu s pákistánským prezidentem. Zatím poslední zpráva o Haně a Antonii je z konce června. Na internetu se tehdy objevilo video, ve kterém zřejmě obě Češky vystupují. Premiér v demisi Jiří Rusnok ani ministerstvo zahraničí nechtějí případ komentovat.

Pro rodiny unesených Češek je to podle bývalého náčelníka vojenské zpravodajské služby Andora Šándora nepochybně dobrá zpráva. „Říká, že jsou Češky naživu, že se ví, kde jsou, a že je zde nějaký blíže nespecifikovaný kontakt. Nemyslím si ale, že by to rodiny nevěděly,“ řekl ve Studiu ČT24. Takto choulostivé věci by ale podle Šándora neměly být vůbec medializovány: „Toto je sice signál českým občanům, na druhé straně ale sedí únosci, kteří mohou být znejistěni tím, že věc se nějakým způsobem medializuje.“  

„Jmenuji se Antonie Chrástecká. Jmenuji se Hana Humpálová,“ znělo na videu z úst dvou žen zahalených v šátcích. „Jsme zdravotně v pořádku, ale náš život je v ohrožení. Díky vám všem, že nám pomůžete,“ říkají dále a žádají při tom: „Apelujeme na naše rodiny a prezidenta a na obyvatele České republiky a Evropské unie, aby vyvinuli veškeré úsilí a spolupracovali s únosci a vyslyšeli jejich požadavek na propuštění doktorky Afíji.“

Pákistánskou lékařku Afíju Siddíkíovou vězní Spojené státy. Po studiu v USA se vrátila do Pákistánu, kde podle Američanů začala pracovat pro al-Káidu a připravovala údajně bombový útok. Spojené státy ji následně zatkly a v roce 2010 odsoudily na 86 let vězení.

Islámští extremisté již několikrát požadovali osvobození Siddíkíové výměnou za propuštění několika západních rukojmích zadržených v Pákistánu nebo v Afghánistánu. Stalo se tak v případech dvou Američanů, dvou Švýcarů a Britky. Zatímco Američané jsou stále nezvěstní, Britka zahynula při pokusu o vysvobození a švýcarský pár se po osmi měsících dostal na svobodu. (Více ZDE.) Naposledy zazněl požadavek na osvobození Siddíkíové letos v lednu, kdy severoafrická odnož al-Káidy na několik dní do zásahu armády zadržela v Alžírsku 800 zaměstnanců těžebního zařízení.

Hana a Antonie cestovaly 13. března z Íránu přes Pákistán, směřovaly přes pákistánskou provincii Balúčistán do Indie. Jen několik kilometrů od hranic je ale zastavili únosci. Dvě Češky doprovázel dokonce policista. Zatímco jeho útočníci propustili, po dívkách se slehla zem.