Oslavy na Hradě – většina rektorů dá Zemanovi košem

Praha – Na oslavu státního svátku na Pražský hrad nepůjde více než dvacítka rektorů, zúčastnit se chce zatím jen pět z osmadvaceti. Ostatním vadí, že prezident Miloš Zeman nepozval jejich dva kolegy. Mluvčí prezidenta Hana Burianová k tomu řekla, že je na rozhodnutí každého z rektorů, jestli se recepce zúčastní, či ne. Na Hrad nedorazí ze stejného důvodu ani pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) či primátoři Plzně a Jihlavy.

Pozvánku na tradiční oslavu totiž od Zemana nedostal rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek a rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer. Bek si to vysvětluje tím, že prezidentovi s ohledem na předvolební kampaň neumožnil při jeho zářijové návštěvě Brna přednášet na univerzitě. „Před každými volbami odmítáme jakékoliv přednášky aktivních politiků. Nejde o nic nového, takto se chováme dlouhodobě. Pana prezidenta rádi uvítáme kdykoliv jindy,“ sdělil ČT24 Bek s odkazem na Zemanovo čestné předsednictví SPOZ.

Rektor MU Mikuláš Bek:

„Že jsem nebyl pozván, bylo překvapení jak pro mě, tak pro akademickou obec. Naše univerzita je historicky velmi úzce spjata se vznikem Československé republiky… Neúčast Masarykovy univerzity na oslavách státního svátku je něco, co má velkou symbolickou váhu.“

Grubhoffer zase na jaře odmítl přijet na jmenování profesorů, protože mu vadilo, že Zeman odmítal jmenovat profesorem Martina C. Putnu. „Musím to brát jako rozmar někoho, kdo má patent na rozum a kdo bude diskriminovat ty, kteří s ním tento názor nesdílejí,“ okomentoval Grubhoffer Zemanovo rozhodnutí s tím, že po prezidentových důvodech nepátral.

„Nesouhlasím s celou řadou kroků hlavy našeho státu,“ řekl nepozvaný rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer, který by na oslavu státního svátku nejspíše nedorazil, ani kdyby ho prezident pozval, stejně jako by nepovolil Zemanovu přednášku na své univerzitě.

Rektoři dnes domlouvali společný postup po e-mailu a telefonu. Vysoké školy podle svých zástupců nechtějí nijak vstupovat do předvolebního politického boje a nelíbí se jim ani představa, že by měly nějakým způsobem bojovat s Hradem, v tomto případě se prý ale musely ohradit.

Hana Burianová, prezidentova mluvčí:

„Je to osobní rozhodnutí pana prezidenta a víc to nebudeme komentovat.“

Jako jeden z prvních se oslav odmítl zúčastnit rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl. „V uplynulých 23 letech byli vždy zváni rektoři všech veřejných a státních vysokých škol a porušení této tradice považuje za velmi nešťastné,“ uvedl k Hamplovu kroku mluvčí UK Václav Hájek. „Se selektivním výběrem ze strany ať už Hradu, nebo prezidenta osobně nesouhlasím a myslím, že bychom tento názor měli dát společně najevo,“ uvedl například rektor Vysoké školy polytechnické v Jihlavě Jakub Novotný. Podobně se rozhodl rektor Ostravské univerzity Jiří Močkoř. „Oslav na Pražském hradě se nezúčastním, protože nesouhlasím se selektivním výběrem rektorů, a budu v tomto smyslu informovat Kancelář prezidenta republiky,“ vysvětlil Močkoř.

Pondělní oslavy státního svátku na Hradě se nezúčastní ani rektor AVU Jiří Kotalík. Účast původně potvrdil, názor změnil po prezidentově vyjádření; Zeman totiž fakt, že mu Bek neumožnil univerzitní přednášku, považuje za urážku hlavy státu.

Naopak rektor Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem René Wokoun se oslav zúčastní. „Přijde mi, jako by pánové byli na pískovišti a vzájemně si bourali bábovičky. To se mi nelíbí,“ uvedl Wokoun. Rektor Bek si podle něj měl zachovat nadhled a velkorysost. Stejně se rozhodl také rektor Univerzity obrany Bohuslav Přikryl. „Jako rektor státní vysoké školy a generál Armády ČR pozvání přijal a zúčastní se,“ sdělil jeho mluvčí Vladimír Šidla. Stejný postoj zaujal rektor Mendelovy univerzity v Brně Jaroslav Hlušek, rektor Policejní akademie Josef Salač a podle serveru iDNES.cz také rektor Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích Marek Vochozka.

„Nejsem si jist, zda toto je vhodná forma protestu,“ řekl rektor Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem René Wokoun. „Tu záležitost si ještě rozmyslím,“ dodal ke své účasti na pondělní oslavě.

Vysokoškoláci vyzvali rektory k bojkotu

Rovněž vysokoškoláci z brněnského sdružení Studentské jaro vyzvali rektory, aby účast na oslavách státního svátku odmítli. Podle nich Zeman státnický akt pojímá jako svůj soukromý večírek; v otevřeném dopise rektorům navrhují, aby svou neúčastí vyslali „jasný a silný signál, že akademická obec se nenechá prezidentem ponižovat a rozdělovat“. „Po kauze s nejmenováním profesora Putny opět pozorujeme nebezpečnou snahu prezidenta Zemana o nátlak na české univerzity a jejich samosprávu. Je povinností akademických obcí našich univerzit neklonit hlavu, abychom na to později nedoplatili,“ domnívá se místopředseda Akademického senátu Masarykovy univerzity Pavel Troubil. 

Cílem pondělního slavnostního shromáždění ve Vladislavském sále je připomenout vznik samostatného československého státu. Prezident udělí vybraným osobnostem státní vyznamenání. Rektoři vysokých škol se oslav 28. října tradičně účastnili.

Vydáno pod