Policie objasní jen zlomek vloupání. Víte, jak se efektivně zabezpečit?

Praha - Zloději ročně vykradou tísíce domů a bytů. Až 80 procent případů zůstane nevyřešených. Lidé se se škodami automaticky obrací na pojišťovny, jenže každý druhý Čech má starou smlouvu. Pojišťovny je doporučují aktualizovat každé dva roky. V dnešní době se ale nabízí i nespočet způsobů, jak svůj byt nebo dům efektivně zabezpečit. Kromě alarmů či speciálních klíčů a zámků si můžete pořídit třeba i dveře na otisk prstu. Ty už se ovšem prodraží.

„Pachatelé si počínají velice sofistikovaně. V případě, že se jedná o recidivisty, tak už znají práci policie,“ uvedl Jaroslav Karásek, kriminalista z Policejního prezidia. Ročně se objasní jen 20 procent krádeží. Do bytu se mohou zloději dostat i pomocí univerzálního klíče, který dokáže odemknout 50 tisíc až 100 tisíc vložek, uvedl Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domů a bytů. 

Ke krádežím dochází i v případech, že majitelé bytů či domů uvnitř spí. „Je to v tom, že když máte zaklapnuté dveře, byť jsou bezpečnostní, ale nezamknete, tak vlastně pomocí například plastové karty je zloděj uvnitř během pár sekund naprosto potichu,“ dodal Pavlíček.

Smlouvy s pojišťovnou nenechte zestárnout

Pokud už vás zloděj navštíví, je důležité mít dobré pojištění. V tom ale každý druhý Čech chybuje. Většina lidí má totiž víc než deset let starou smlouvu, která nemusí odpovídat skutečné hodnotě majetku. Pojišťovny ji proto doporučují každé dva roky aktualizovat. „Měli by to udělat také tehdy, pokud si pořídí novou věc nebo např. zrekonstruují svůj majetek,“ uvedl Jan Marek, mluvčí České pojišťovny. Zásadní ale pro pojišťovny je, aby měl majitel nemovitost zabezpečenou.

Reportáž Markéty Bidrmanové a Richarda Samka (zdroj: ČT24)

A jaké jsou možnosti zabezpečení?

Ten, kdo se chce následkům setkání se zlodějem vyhnout, může přitom vybírat z čím dál pestřejší nabídky zabezpečovacích zařízení. Do bytu či domu si například můžete pořídit elektronický zabezpečovací systém s alarmem. Po vstupu vždy požaduje zadat pin a je napojený na bezpečnostní agenturu. „V případě poplachu jsme schopni přijet do 10 minut na místo,“ uvedl Tomáš Pilc, výkonný ředitel Jablotronu. Pořídit se dá od 10 tisíc. Nepřetržité napojení na centrálu vyjde na dalších zhruba 5 tisíc ročně.

Zabezpečení bytů a domů
Zdroj: ČT24

Další možností jsou pohybová čidla v pokojích, která zloděje při pohybu vyfotí. Všechny fotky najde majitel v počítači, když se přihlásí do speciální schránky. Základem každého zabezpečení jsou ale okna a dveře. Můžete si například pořídit dveře s ocelovou konstrukcí, bezpečnostními panty i se sofistikovanými zámky. Existují dokonce i speciální klíče, které je možné okopírovat jen na jediném místě na světě. Speciální vložky zase odolají násilnému vniknutí do bytu - tzv. bumpingu.

K otevření dveří vám může stačit dokonce jen otisk vašeho prstu. V čipu muže být až sto otisků, jedná se v současnosti asi o nejbezpečnější dveře na trhu, ale také nejdražší. Zatímco obyčejné bezpečnostní kování vchodu vyjde na pár set korun, bezpečnostní rolety stojí od 2 tisíc výše a bezpečností dveře začínají na 15 tisících.

Vydáno pod