Krádeže na hřbitovech: Mizí měděné ozdoby i stokilové sochy

Praha – Kvůli zlodějům se na českých hřbitovech měděné ozdoby stále častěji nahrazují levnějším plastovými replikami. Jen na pražských Olšanech letos zmizely věci za skoro půldruhého milionu korun. Ze hřbitovů kradou věci hlavně bezdomovci a narkomané, na vině jsou ale i sběrny, které jsou ochotné ukradené věci vykoupit. Zákon, který by to omezoval, totiž nestihla sněmovna schválit.

Na Olšanských hřbitovech jsou stopy po zlodějích vidět na stovkách hrobů. Někde chybí měděná lampička, jinde třeba reliéfy Krista. Letos už ale zloději ukradli z jednoho hrobu i dvoumetrový kříž za skoro půl milionu korun, jehož autorem byl akademický sochař Otmar Oliva. Hrob patří Věře Roubalové Kostlánové - poslední mluvčí charty 77. Ta kritizuje nedostatečnou ostrahu hřbitova: „Nedovedu si přestavit, jak by někdo přišel a odřízl i takový velikánský kříž, kdyby ten hřbitov byl hlídaný.“   

Jenže podle ředitele Správy pražských hřbitovů Martina Červeného jsou Olšany příliš rozhlehlé: „Je to téměř 50 hektarů plochy a je to velice problematické jak pro tu naší bezpečnostní agenturu, tak pro městskou i státní policii.“ Cennosti se ze hřbitova ztrácejí především během dne, podle policejních statistik nejčastěji v odpoledních hodinách. Zatímco železo nebo bronz kradou hlavně bezdomovci a narkomané, tak na umělecké předměty se zaměřují organizované skupiny. 

Čtyřicetikilogramový bronzový kříž nejspíš skončil v některé ze sběren. Zloděj za něj mohl dostat maximálně 4 000 korun. Česká televize se pokusila o test. Měděnou urnu, kterou si štáb půjčil od ředitele Olšanského hřbitova, se figurant pokusil prodat v pěti sběrnách - všude ho sice odmítli, ve dvou mu ale poradili, za jakých okolnosti by to šlo: stačilo by prý urnu rozbít, což je prý běžná praxe.   

Letos v září zase zloději ukradli ze hřbitova stokilovou sochu anděla a také plastiku sfingy, která byla ještě dvakrát těžší. V tomto případě pojišťovna hřbitovu škodu nejspíš nahradí, předměty totiž byly v jeho vlastnictví. U soukromých hrobů je to ale většinou jinak. I tady se ale majitelé mohou proti krádeži pojistit – pojištění hrobu často nabízejí pojišťovny spolu s pojištěním domácnosti: ročně vyjde na 300 až 3 000 korun.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)