ČSSD a ANO: Dohoda o majetkových přiznáních, o daních zatím ne

Praha – Sociální demokracie a hnutí ANO se na dnešním jednání expertních skupin dohodly na majetkových přiznáních. Nejprve mají platit pro politiky a státní úředníky, od roku 2015 by se pak přiznání vztahovala i na občany, kteří nabydou majetek nad dvacet milionů korun. Naopak k definitivní dohodě o daních zatím partaje nedošly; podle hnutí ANO však po dnešní schůzce panuje shoda na tom, že by všechny daně zůstaly do roku 2016 na nynější úrovni. ČSSD sice návrh neodmítla, jednání ale budou pokračovat. Právě daně představují nejvýraznější sporný bod v jednání obou stran.

MAJETKOVÁ PŘIZNÁNÍ:

„My tomu říkáme prokázání původu majetku, to jsme měli v programu, chceme začít u politiků, u státních zaměstnanců a potom to přenést i na občany, protože to byla jedna z našich hlavních věcí, aby se přestalo krást a aby lidé prokázali svůj majetek, jak ho nabyli,“ řekl šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek při odchodu z jednání obou stran. „Začneme u politiků, ti by měli jít příkladem, a na občany konkrétně bychom to chtěli přenést v příštích letech,“ uvedl s tím, že platnost pro občany odhaduje od roku 2015. „Diskutujeme o částkách, padlo tam, ale teď mě fakt neberte za slovo, třeba 20 milionů korun,“ dodal pak k částce, při jejímž překročení by lidé museli podávat majetkové přiznání.   

Požadavek majetkových přiznání pro občany při určité výši majetku měli v programu sociální demokraté, ANO je požadovalo v případech osob podezřelých ze závažné hospodářské a finanční kriminality. V tomto bodě tedy hnutí ustoupilo sociálním demokratům. Dohoda ČSSD a ANO nejspíše nenarazí ani u lidovců, kteří požadovali „povinná majetková přiznání pro občany, kteří v jednom kalendářním roce nabudou movitého nebo nemovitého majetku, cenných papírů a podílů v korporacích v součtu nad deset milionů korun.“

DANĚ:

ANO slibuje úspory v rozpočtu v řádu miliard. „My jsme zatím neudělali žádný jednoznačný závěr o tom, že budeme zmrazovat daně, a pokud by se zmrazovaly, tak by se musely zmrazit také všechny ty nápady, jako přijít o 40 miliard v důsledku snížení sazby DPH u 15 na 10 procent,“ uvedl po jednání Mládek. Ten prý na dnešní schůzce po zástupcíh ANO požadoval konkrétní návrhy, co kolik bude stát, kde na to vezmeme, abychom zjistili, jestli to vychází, nebo ne.

Zástupce ANO Jan Volný ovšem po jednání uvedl, že se obě strany dohodly daně nezvyšovat: „Myslím, že jsme se dneska posunuli o hodně dál, dohodli jsme se na snaze řešit rozpočtový deficit významným šetřením a výběrem daní, dohodli jsme se, že v podstatě zafixujeme daňovou úroveň jako v roce 2013 a v nejbližších letech nebudeme daně zvyšovat,“ uvedl poslanec Jan Volný.

Dvouleté zmrazení by se prý týkalo daní pro fyzické i právnické osoby. „V podstatě veškeré pohyby daní zatím necháváme na této úrovni a budeme o tom dále jednat na další následující období poté, co se projeví ty kroky, které chceme společně udělat na úrovni zlepšení nákupů, výběrových řízení a daňového vybírání,“ konstatoval Volný. Jeho slova ovšem mírnil sociální demokrat Jan Mládek: „Já bych byl o něco opatrnější ve vyjádřeních. V těchto věcech platí, že dokud není dojednáno všechno, není dojednáno nic.“

Zástupci ČSSD svému hlavnímu vyjednávacímu partnerovi opakovaně vytýkali, že neříká jasně, kde vezme peníze na splnění povolebních slibů. ANO, které odmítá zvyšování daní, například požaduje vrácení snížené sazby DPH z 15 na deset procent, což by podle Mládka připravilo státní rozpočet o 40 miliard korun. Zároveň chce ANO lépe vybírat DPH, což ale podle stínového ministra za ČSSD může přinést jen asi šest miliard korun. I proto požadují sociální demokraté zvýšení daní z příjmu.

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky mohou dohodu uzavřít pouze vyjednávací týmy, nikoliv týmy expertů. Některé daně je prý ale třeba změnit: „Navrhujeme například zvýšení zdanění hazardu, tam jsem nezaznamenal výtky ANO. Zmrazení daní mi nedává moc smysl, když není jasné, z jakých zdrojů pokryjeme budoucí výdaje státního rozpočtu, ať už jde o stabilizaci zdravotnictví, či valorizaci penzí,“ uvedl po jednání poslaneckého klubu Sobotka. Dnešního expertního jednání se neúčastnil.

ŠKRTY V ROZPOČTU:

Úspory v rozpočtu vycházejí vstříc spíše návrhu babišovců. Strany chtějí rozpočet schvalovat v prosinci, nejpozději v lednu a připravují i změny; ministerstva se po schůzce v Lidovém domě musí připravit na to, že jim rodící se koalice zaváže 10 procent provozních výdajů. Podle ČSSD by se pak peníze utratily podle toho, jak se bude vyvíjet ekonomika. „To je standardní technikálie, která umožňuje změnu rozpočtu v průběhu roku,“ podotkl Mládek.

PROGESIVNÍ ZDANĚNÍ a REGISTRAČNÍ POKLADNY:

Podle Mládka se dohoda rýsuje v otázce progresivního zdanění: „Už Nečasova vláda v roce 2013 obnovila progresivní zdanění, ale trochu pokrytecky to nazvali solidární daň. Čili my de facto dvě sazby máme a jsem velmi rád, že hnutí ANO slyší na to, že bychom to takto zachovali, dokonce slyší i na to, že by se tomu říkalo druhá sazba daně z příjmu fyzických osob. Zdá se, že je souhlas i s tím, že budeme opět používat hrubou mzdu, a nikoli superhrubou mzdu – za předpokladu, že bude dopad na rozpočet neutrální,“ dodal Mládek.

„Tak, jak jsme hovořili s předsedou, progresivní zdanění bude patřit mezi priority i nadále,“ prohlásil v Interview Daniely Drtinové Jeroným Tejc. „Je možné dělat ústupky, ale není možné ustupovat od základních věcí.“

Dohoda panuje i v tom, že místo registračních pokladen budou experti hledat modernější způsob, jak kontrolovat tržby podnikatelů. Po vzoru Chorvatska se zvažuje zavedení elektronické evidence tržeb a faktur.

Případná koaliční smlouva sociální demokracie, ANO a lidovců ale daňovou problematiku může řešit jen v obrysech a bez konkrétních vládních záměrů, tvrdí představitelé obou stran. Například místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek připouští, že součástí koaliční smlouvy by nemuselo být ani progresivní zdanění, které je jedním z hlavních bodů volebního programu ČSSD. Stínový ministr financí Jan Mládek je k tomuto nápadu ovšem skeptický: „Já bych byl pro docela podrobnou koaliční smlouvu, příkladem budiž sousední Německo, kde vyjednávají stohlavé týmy.“ Jinak prý hrozí koaliční konflikty. 

Politický analytik Lukáš Jelínek:

„Já myslím, že sice to ještě chvilku trvat bude, ale nakonec se obě strany dohodnou, protože když sleduji, že za ČSSD vede vyjednávání Jan Mládek, který má nejen exekutivní zkušenost z ministerstva financí, ale také se o něm traduje, že se možná snadněji v některých ekonomických otázkách dohodne s hnutím ANO než s levou částí sociální demokracie, tak si myslím, že v tomto ohledu jednání být úspěšná mohou.“