Úsvit chce odložit občanský zákoník: Je to nepřehledný paskvil

Praha - Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury chce s Rusnokovou vládou v demisi vyjednat roční odložení účinnosti nového občanského zákoníku. Podle Okamury má podporu KSČM i hnutí ANO. Bez odkladu nabyde nový zákoník účinnosti od 1. ledna 2014. Web ČT24 proto vytvořil speciální rubriku, kde najdete k jednotlivým právním úpravám podrobnosti.

„Po konzultacích s oborníky i s partnery jiných stran jsme dospěli k závěru, že nejlepší řešení by bylo odložení účinnosti občanského zákoníku o rok,“ řekl Okamura na brífinku po jednání poslaneckého klubu. V průběhu roku by měl vzniknout tým expertů a zástupců stran, kteří by podle šéfa Úsvitu „tento paskvil“ opravili do podoby, která způsobí co nejmenší škody.

Úsvit chce zároveň pozastavit i účinnost všech souvisejících zákonů a předpisů. „Cílem není zákoník zrušit, ale to, co je prospěšné, ponechat, a nesmyslné a zatěžující opravit,“ dodal Okamura. Proti stávající podobě zákoníku podle něj protestuje jak akademická obec, tak advokáti a soudci z praxe. Pro odložení zákoníku se v říjnu vyslovila i Česká advokátní komora. Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) podle Okamury právo zaplevelil a zkomplikoval tak, aby bylo pro normálního člověka co nejméně srozumitelné. „Srozumitelné zákony lze totiž i snadno dodržovat, uplatňovat a vymáhat… Pokud je ale v zákonech a právu zmatek, slouží to jen chaosu, nekalým praktikám a gaunerům, kteří z chaosu profitují,“ podotkl.   

Tomio Okamura: „Nový občanský kodex je neskonale složitý a nesrozumitelný. V praxi znamená to, že dovolání se práva bude pro občany daleko složitější a dražší. Novému kodexu nerozumí sami právníci a soudci, samozřejmě chybí i jakákoliv judikatura, což znamená, že v mnohých oblastech končí jakákoliv předvídatelnost práva.“

Okamura prohlásil, že už o návrhu jednal s předsedou ANO Andrejem Babišem i se šéfem komunistů Vojtěchem Filipem. „Ti také souhlasí s tím, že bychom měli začít tuto diskusi,“ poznamenal. Šéf Úsvitu se proto už tento týden sejde s ministryní spravedlnosti v demisi Marií Benešovou a s premiérem Jiřím Rusnokem. Příslušný návrh totiž musí do sněmovny poslat vláda.

I kdyby ale Úsvit získal podporu KSČM i ANO, ve sněmovně mají dohromady jen 94 poslanců, sedm hlasů by jim tak k prosazení změny chybělo. Rusnok navíc už dříve řekl, že odložení nového zákoníku těsně před jeho plánovaným nástupem by bylo nezodpovědné, i když jeho vláda není příznivcem nového kodexu: „Jsme ale zodpovědní správci této země, nemůžeme zacházet s tak zásadními normami, že měsíc před jejich definitivním spuštěním po mnohaleté přípravě řekneme, že to odložíme… S touto romantickou představou se už všichni rozumní lidé rozloučili.“

Okamura se přesto nevzdává: „Teď jsme po volbách, je zde nová sněmovna a mohla by být politická vůle.“ Pokud by k odložení účinnosti nakonec došlo, bude od Nového roku dál platit stávající norma. Úsvit ale počítá i s variantou, že nový kodex od ledna účinnosti skutečně nabyde. Ve sněmovně proto podpoří zákonná opatření, která obsahují doprovodné normy, protože bez nich by zákoník fungovat nemohl.  

Nový občanský zákoník má nabýt účinnosti 1. ledna 2014. Kodex o víc než třech tisících paragrafech společně se zákonem o obchodních korporacích a zákonem o mezinárodním právu soukromém přináší zásadní změny do českého soukromého práva. Nahradí občanský zákoník, který byl přijat v roce 1964 a vychází z tehdejších názorů na soukromé právo. Proto byl od té doby mnohokrát novelizován, což přispělo k roztříštěnosti úpravy občanskoprávních vztahů do mnoha různých předpisů.

Jedním z cílů autorů nového zákoníku bylo vytvořit komplexní normu. Nově upravuje tři základní okruhy - rodinu, vlastnictví a smlouvy. Zlepšit se má například pozice občanů, kteří trpí nějakou nemocí, například duševní poruchou. Lépe budou ochráněna i práva osob, které byly dosud zbavovány způsobilosti k právním úkonům. Rozšíří se i možnosti nakládat s vlastnictvím v rámci dědického práva.

Brífink po jednání poslaneckého klubu hnutí Úsvit (zdroj: ČT24)
Vydáno pod