Poslanec neposlanec Bačiak: Prý vystudoval fakultu, která neexistuje

Praha – Poslanecký slib v pondělí složilo 199 nově zvolených poslanců, chyběl jediný – Miloslav Bačiak, který se sice do sněmovny dostal za hnutí ANO, na svůj mandát však rezignoval. Už před volbami se totiž ukázalo, že Bačiak zamlčel svou minulost politruka i komunisty udělovaný titul RSDr. Vedení hnutí se prý o jeho minulosti dozvědělo až z tisku. Na minulost Bačiaka se zaměřili i Reportéři ČT, ty zajímala např. bohatá sbírka Bačiakových akademických titulů. Když se ovšem pídili po podrobnostech, přišla jim v odpovědi vymyšlená fakulta na Univerzitě Karlově a švýcarská univerzita, která není ve Švýcarsku, nýbrž v Praze-Strašnicích.

Celou aféru odstartovaly Jihlavské listy, když krátce před sněmovními volbami o Bačiakovi napsaly, že tento poslanecký kandidát má z doby socialismu politický doktorát z vysoké školy KSČ. Navíc měl prý zatajit minulost politruka. „Na minulost pana Miloslava Bačiaka jsme narazili tak, že nám jeden z našich čtenářů poslal mail, že ten člověk má spoustu titulů, ale že se nechlubí titulem RSDr.,“ uvedl šéfredaktor Jihlavských listů Petr Klukan. 

Je titul RSDr. překlep? Mluvčí tvrdí, že Bačiak byl politruk 

Titul RSDr. figuruje u Bačiakova jména na webových stránkách obchodního rejstříku, kde jsou autorizované dokumenty firmy HB Gran s.r.o. Bačiak však držení titulu odmítá a tvrdí, že jde o překlep. Článkem o jeho minulosti politruka byl prý hrubě očerněn. „Je velice pravděpodobné, že to na mě někdo napsal ze vzteku,“ řekl Reportérům ČT. Jenže jeho působení jako politruka potvrzuje mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek: „Z osobního spisu vyplývá, že pan Bačiak v armádě působil nejprve jako technik u vrtulníků, posléze jako pilot vrtulníku, a končil jako zástupce velitele pro politické věci.“ Což je jinými slovy politruk.    

„Zástupce pro politické věci se staral v celém tom útvaru o politickou stránku činnosti. To znamená o stranické a politické školení, tzv. politické školení mužstva, o kulturní činnost nebo o morálku vojáků. Měl vychovávat k věrnosti komunistické straně, společenskému zřízení a dokonce i k tzv. třídní nenávisti proti nepříteli,“ vysvětluje vědecký pracovník Vojenského historického ústavu Prokop Tomek. 

Bohatá sbírka titulů poněkud bledne

Miloslav Bačiak měl u svého jména na kandidátní listině uvedeno, že je biolog, vysokoškolský pedagog, docent, doktor přírodních věd a titul PhD. Tato sbírka titulů může podle politologa Tomáše Lebedy některé voliče přitáhnout. Jenže ve veřejně dostupných zdrojích není o Bačiakovi jako odborníkovi jediná zmínka. „Pokud si zkusíme vyhledat jméno pana Bačiaka, tak nám nenaskakují žádné odborné články, nenaskakují ani nějaké rozvrhy hodin, které běžně se objeví, nenaskakují třeba konzultační hodiny,“ konstatuje předsedkyně vysokoškolské Akreditační komise Vladimíra Dvořáková.   

Útěk do zaslíbené země (zdroj: ČT24)

Jednička na kandidátce ANO v kraji Vysočina Věra Jourová se prý s Bačiakem o jeho vzdělání bavila v průběhu kampaně. „Že je původním vzděláním chemik a že přednáší na různých univerzitách. I v zahraničí, zmiňoval Vídeň,“ uvedla Jourová. Životopis, který Miloslav Bačiak poskytl hnutí ANO, měli Reportéři ČT možnost si prohlédnout. O akademických titulech a dosaženém vzdělání se v něm ale nic nepíše. „Pracoval jsem postupně na různých výzkumně-vzdělávacích pracovištích, v současné době učím na dvou školách chemii a taktéž působím na vzdělávacích zařízeních v zahraničí,“ stojí v životopise. 

Vladimíra Dvořáková: „Já si osobně myslím, že je to podvod na voliče, a zároveň je to podvod na tu politickou stranu. Pokud ten titul nemá a straně říká, že ho má, tak je to podvodné jednání.“

Tomáš Lebeda: „Podle mě ještě bude pan Babiš překvapený, kdo všechno se za jeho stranu dostal do Poslanecké sněmovny. Přál bych mu, aby to byl případ poslední, ale trošku tomu nevěřím, myslím si, že ještě překvapení budou.“

Neexistující fakulta a švýcarská univerzita ve Strašnicích

Hnutí ANO nakonec Reportérům ČT zaslalo doplňující informace o Bačiakově vzdělání. Z nich vyplývá, že měl Bačiak při práci studovat Univerzitu Karlovu, chemicko-technologickou faktultu. Taková fakulta však na univerzitě nikdy nebyla, ani není. Kde v roce 1991 obhájil titul doktora přírodních věd, hnutí ANO nenapsal, stejně tak neuvedl, kde přišel k titulu PhD. 

Docenturu prý získal na svobodné švýcarské univerzitě sv. Jiří. Švýcarskou univerzitu ale překvapivě nenajdete ve Švýcarsku, nýbrž ve vile v Praze-Strašnicích. A aby to bylo ještě zamotanější, tak oficiální sídlo má v Grenadě na Britských panenských ostrovech v Karibiku. Ministerstvo školství ji ovšem jako vysokou školu neuznává, proto také nefiguruje Bačiakovo jméno v databázi docentů.

Miloslava Bačiaka kvůli informacím o jeho minulosti nakonec donutilo vedení ANO z hnutí vystoupit. Volební kandidátky už ale byly uzavřeny, a tak ho z nich nešlo vyškrtnout. Bačiak se nakonec do sněmovny dostal, ale nesložil poslanecký slib, tím pozbyl mandátu. Jeho místo ve sněmovně zaujme podnikatel Jan Sobotka.