První návrhy zákonů v nové sněmovně budou protikorupční

Praha - Do sněmovny už poslanci předložili první návrhy zákonů - konkrétně tří protikorupčních norem. Dohodli se na tom s iniciativou Rekonstrukce státu, která prosazuje celkem devět takových opatření. „Připravujeme teď systém na internetu, kde bude podrobně vidět, jak který poslanec hlasoval, kdo co navrhl, jak se k tomu kdo vyjádřil, aby bylo dobře vidět i pod pokličku,“ přiblížil další plány iniciativy Jiří Boudal.

Korupce sice nebyla v letošních volbách tématem číslo jedna, protikorupční zákony ale budou zřejmě tématem číslo jedna ve sněmovně. O prvních třech protikorupčních zákonech by totiž mohli poslanci jednat už na druhé schůzi. Tedy pokud se na té první, ustavující, která se koná v pondělí, podaří zvolit nové vedení sněmovny.

Poslanec Stanislav Polčák navrhuje rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. „A to na organizace, které doposud nepodléhaly této kontrole, ať to jsou obce, kraje, městské organizace, státní podniky,“ upřesnil Polčák.

Zákaz takzvaných přílepků k zákonům, které s nimi nesouvisí, zase prosazuje Věra Jourová. „Přílepky u nás nadělaly mnoho zla. Vždycky odrážely to, že někdo v tom umí chodit a umí ty ostatní ve vhodnou chvíli převézt,“ uvedla místopředsedkyně hnutí ANO Jourová.

Jan Farský zase navrhuje, aby byly všechny smlouvy státu a veřejných institucí zveřejněny na internetu.

První návrhy zákonů v nové sněmovně jsou protikorupční (zdroj: ČT24)

Všechny tři zákony žádá iniciativa Rekonstrukce státu, teď pro ně iniciativa sbírá symbolicky podpisy mezi poslanci. „Požadavky Rekonstrukce státu jsme podepsali, co se týká konkrétních řešení, o tom bude jednat poslanecký klub,“ řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „My v zásadě všechny ty okruhy témat, které si zvolila Rekonstrukce státu, podporujeme, tím neříkám, že v doslovném znění, ale uznávám, že ty problémy je třeba řešit,“ přidal se k němu senátor Jiří Dienstbier (ČSSD).

To hnutí Úsvit Tomia Okamury plánuje vlastní opatření proti korupci a klub ODS bude o podpoře těch navržených teprve jednat. Iniciativa Rekonstrukce státu by ráda prosadila dalších šest zákonů do roka.