VZP hradí test, který ukáže nutnost chemoterapie

Praha - Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) začala hradit ženám s rakovinou prsu speciální genetický test, aby se vyhnuly zbytečné chemoterapii. Test Oncotype DX rozliší mezi pacientkami, kterým chemoterapie pomůže, a těmi, pro něž by znamenala zbytečnou zátěž a riziko návratu rakoviny by nesnížila. VZP hradí test jako první a zatím jediná v Česku - a navíc pouze v komplexních onkologických centrech.

Na rakovinu prsu zemře v Česku ročně dva tisíce žen, onemocnění se diagnostikuje u šesti tisíc. Loni na veškerou péči spojenou s léčbou rakoviny prsu vydala VZP přes dvě miliardy korun. Test přinese jak úspory desítek milionů korun ročně, hlavně ale bude přínosem pro kvalitu života pacientek, které nebudou muset zbytečně podstupovat chemoterapii.

Test pomůže lékařům při rozhodování, jakou léčbu volit. Mohou ho využít u pacientek se zhoubným nádorem prsu, které nemají zasaženy podpažní uzliny. Pokud u nich vznik nádoru souvisí s hormony, podstupují po operaci hormonální léčbu. Pro posílení účinku se přidává chemoterapie, u zhruba pěti procent těchto pacientek ale není z dostupných vyšetření jasné, zda chemoterapie zabere. To pomůže rozlišit nový test.

Lékaři pošlou vzorek tkáně odebrané při operaci do centrální laboratoře v USA, která provádí jako jediná testy pro celý svět a má s tím zkušenosti - k 30. červnu provedla pro 19 000 lékařů ze 70 zemí přes 375 000 těchto testů. Výsledky testu jsou známy za sedm až deset dnů. U pacientky stanoví tzv. skóre recidivy, tedy riziko návratu zhoubné nemoci od nuly do sta. Do 18 je riziko nízké, od 30 vysoké. Testy umožní rozhodnout u zhruba dvou třetin z pěti procent pacientek, u nichž zatím lékaři vodítko neměli.

Test stojí kolem sto tisíc korun, desítka žen si jej zaplatila

VZP uhradila testy dosud 13 pacientkám brněnského Masarykova onkologického ústavu, jen u jedné ukázaly riziko tak vysoké, že musela podstoupit chemoterapii. Ostatních 12 pacientek se bez ní obešlo a vyhnulo se tak následkům chemoterapie, jako je vypadání vlasů či dlouhodobé poškození srdce. Za akutní chemoterapii platí VZP 120 000 korun, s úhradou pozdních komplikací částka roste. VZP za jeden test dá 98 000 korun - testování je tak pro ni efektivní. Test je v ČR dostupný už zhruba dva roky, zatím si ho ale ženy musely platit samy. Zhruba deset si ho opravdu zaplatilo.

Rozhovor s onkologem Pavlem Klenerem (zdroj: ČT24)

Příběh Angeliny Jolie zvýšil zájem o prevenci

VZP také vyčlenila přes 12 milionů korun na mimořádnou preventivní akci. Skoro 27 tisíc žen nabídku využilo a absolvovalo mamografické či sonografické vyšetření prsou. Nejvíc žen přišlo na jihu Moravy, Vysočině a v Pardubickém kraji. Zvýšený zájem o prevenci rakoviny prsu vyvolal příběh hollywoodské hvězdy Angeliny Jolie, která si kvůli vysokému riziku zhoubné nemoci dala nahradit prsa implantáty. 

Účast na vyšetření závisela na rozhodnutí žen, adresnou pozvánku nedostaly. V této souvislosti kritizuje OECD Česko za to, že stále adresné zvaní na screening rakoviny nemá. Nemoc se tak zjistí později, kdy je hůře léčitelná. Důsledkem je vyšší úmrtnost na zhoubné nádory, než je průměr OECD. 

Prevence je nezbytná:

Po dosažení 45 let má na preventivní mamografické vyšetření prsů nárok každá žena jednou za dva roky. 

Vydáno pod