Až na dvě výjimky máme hotovo, hlásí budoucí koalice

Praha - Až na dvě oblasti mají zástupci možné vládní koalice, ČSSD, ANO a KDU-ČSL v programových otázkách jasno. Spory stále mají v daňové oblasti a části zdravotnictví. Ale i tam dosáhli jistého pokroku: budoucí koalice totiž zruší poplatky u ambulantních lékařů a v lékárnách, zůstanou poplatky za využití pohotovosti a o poplatcích za pobyt v nemocnici se ještě bude jednat. Strany budoucí koalice se také shodly na právu veta při projednávání návrhů zákonů. O personálních otázkách se ale nejednalo, strany toto téma opět otevřou, až se předseda KDU-ČSL vrátí z USA.

Zástupci sociální demokracie, ANO a lidovců na tiskové konferenci deklarovali, že kromě programové části - až na dvě oblasti - panuje shoda i v části procedurální. Jednání bylo rychlejší, než si představovali. Opět se sejdou v úterý po jednání Poslanecké sněmovny, a pokud se podaří zbylé oblasti uzavřít, mohla by v úterý být na stole finální verze koaliční smlouvy, pro kterou by pak mohlo vedení hledat podporu v rámci stran. Například ústřední výbor sociální demokracie se schází již příští v sobotu, a mohl by se tak dokumentem zabývat. Detaily koaliční smlouvy strany zatím zveřejňovat nechtějí.

„Tou první oblastí je otázka daňových úprav. Na jedné straně otázka daňové progrese a vývoje daňové progrese v příštím období. V souvislosti s tím, jak se budou vyvíjet firemní daně a zda a v jakém rozsahu bude zavedena sektorová daň. Druhé téma se týká oblasti zdravotnictví. Já jsem rád, že jsme se shodli na tom, že se zruší poplatky u ambulantních lékařů a v lékárnách. To, co musíme řešit, je, jakým způsobem budeme kompenzovat, pokud by se znovu nezaváděly poplatky v nemocnicích.“

Daně: Rozpor zůstává u progresivního zdanění fyzických osob a také v zavedení sektorové daně pro některé firmy. Podle Sobotky je třeba lépe rozložit daňové zatížení. „Část by měly nést také firmy, tady se nám zatím nepodařilo dosáhnout shody,“ uvedl předseda ČSSD. „My se v souladu s naším volebním programem bráníme zvedat daně,“ řekl na tiskové konferenci předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Zopakoval, že hnutí chce zejména hledat úspory ve fungování ministerstev spíše než navyšovat daňovou zátěž. 

Zdravotnictví: Poplatky u lékaře a v lékarnách končí. Zůstávají jedině poplatky za využití pohotovostní služby, protože strany tento poplatek vidí „jako jednu z mála oblastí, kde může mít nějaký regulační smysl“, řekl Sobotka. Strany ale musejí ještě najít finanční zdroje pro případ, že by koalice znovu nezavedla ani poplatky v nemocnicích, které od ledna skončí z důvodu rozhodnutí Ústavního soudu. 

Lidovcům prošla jejich pojistka proti přehlasování

ČSSD, KDU-ČSL a hnutí ANO budou mít při projednávání návrhů zákonů právo veta, které má být pojistkou proti přehlasování jedné strany partnery. Strany se shodly na tom, že koaliční návrh budou vždy prosazovat ve sněmovně společně. Za koaliční návrh budou pokládat takový, za který bude na vládě hlasovat většina ministrů z každé koaliční strany. „V této chvíli budou mít všechny koaliční strany povinnost takový návrh prosazovat ve sněmovně,“ řekl na tiskové konferenci šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

Místopředseda lidovců Marian Jurečka uvítal, že se jeho straně podařilo do koaliční smlouvy prosadit snížení daní pro rodiny a úpravy důchodového systému tak, aby průběžný pilíř zohledňoval kromě odpracovaných let i počet vychovaných dětí. KDU-ČSL také prosadila do vládního programu boj s „divokými“ exekutory a lichvou, dodal. 

Na personálie nedošlo. Strany se o nich chtějí bavit až po 15. prosinci, to se má totiž z Ameriky vrátit předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Nicméně už teď je jasné, že i v této části hledání dohody nebude snadné. Bohuslav Sobotka totiž nabídl lidovcům jen dva posty - ministerstvo zdravotnictví a kultury. Spokojenější jsou naopak zástupci ANO - ti požadovali hlavně finance, spravedlnost, dopravu, místní rozvoj a životní prostředí. Zatím jim přišla nabídka na sedm postů. Pro ČSSD pak má zůstat zahraničí, průmysl a obchod, vnitro a nebo školství.