Vyplatí se externí služby? Stát zřejmě zatočí se smlouvami za stamiliony

Praha – Jednotlivá ministerstva v těchto dnech zaměstnávají rozsáhlé audity. Do konce dubna chtějí šéfové rezortů udělat pořádek hlavně v externích službách. Jde totiž o náklady v řádu desítek milionů korun a ne vždy se vynaložené peníze vyplatí. Například na školství působila řada najatých lidí, kteří podle kontrolorů nesplnili zadaný úkol. Podle řady ministrů je přitom tučně splácená externí služba v moci samotných zaměstnanců.

Ministerstva nejčastěji najímají služby zvenčí na právnické, ekonomické a jazykové rady nebo třeba úklidové práce. Navzdory tomu přitom mají na většinu těchto úkonů vlastní lidi. Jedním z ministrů, kteří praxi masivního využití externistů chtějí zásadně změnit, je šéf školství Marcel Chládek. V jeho rezortu kontroloři našli během pár týdnů téměř 3300 smluv na externí spolupráci.

Ministerstvo za tyto úkony vyplatilo více než 90 milionů korun. Externisté měli většinou zadáno vytvořit nejrůznější posudky. I na tuto činnost má ale ministerstvo oficiálně své zaměstnance. Celkově na úřadu pracuje na plný úvazek 1000 lidí.

Současný šéf ministrů tvrdí, že za najímáním stovek externistů stojí jeho předchůdci Dalibor Štys a Petr Fiala. Druhý jmenovaný se ale ohrazuje tím, že rozdělování unijních peněz vyžadovalo přísně nezávislé posudky. „Samozřejmě, že o tom vím, a díky tomu, že jsem v tom udělal pořádek, o tom ví i můj nástupce… Rozdělujeme peníze na výzkum a vy musíte mít na každou žádost dva posudky, ta čísla vám půjdou do tisíců,“ tvrdí Fiala.

O osudu externích smluv se nyní rozhoduje i na ministerstvu průmyslu a obchodu. To například za právní služby uzavřelo 7 smluv a dalších 15 eviduje v oblasti poradenských služeb, jak uvedl ministr Jan Mládek. Například jeho kolega z ministerstva zemědělství Marian Jurečka rovnou na několik týdnů pozastavil všechna výběrová řízení nad pět milionů korun.

Dvě desítky smluv s advokátními kancelářemi už vypovědělo také ministerstvo financí. Právě šéf státní kasy Andrej Babiš svým kolegům z kabinetu zadal do konce měsíce vyhodnotit externí spolupráce. Ministry přitom nezaměstnávají kupící se smlouvy, ale také pokračování personálních změn ve vedení. Právě Babiš aktuálně kvůli úsporám sloučil dva posty náměstků  - pro mezinárodní vztahy a finanční trh.

Babiš jde příkladem, kvůli škrtům mění strukturu i v nejužším týmu

K dnešnímu dni tak Babiš odvolal náměstkyni Evu Anderovou, ředitele odboru Řízení a provoz ICT resortu Luďka Novotného, ředitele odboru Účetnictví a audit Petra Plesnivého a ředitele odboru Bezpečnost a krizové řízení Radomíra Kopa. Na ministerstvu financí skončil také ředitel odboru Hospodaření s majetkem státu Igor Fojtík. Sekce Finanční trh je nově sloučena se sekcí Mezinárodní vztahy a povede ji právník Martin Pros, kterého nominovala na náměstka koaliční ČSSD.

Babiš k tomu na tiskové konferenci řekl, že náměstci skončili proto, že premiér Bohuslav Sobotka nominoval svého náměstka Prose. „Nutno říci, že ty odbory byly v minulosti rozděleny uměle také z politických důvodů,“ uvedl Babiš. „Nemělo logiku, že to bylo zvlášť, protože je to zahraniční agenda, agenda bank, Evropské unie, takže má logiku, že je to spolu,“ dodal.

Ministerstvo rovněž potvrdilo, že bude k 1. dubnu odvolán náměstek pro finanční trh Radek Urban. Babiše prý mrzí, že Urban již není náměstkem. Na ministerstvu ale zůstává, protože s ním Pros počítá jako se svým zástupcem.

ANO vymění svého zástupce ve výboru pro personální nominace

Hnutí ANO vymění svého zástupce ve vládním výboru, který bude doporučovat zástupce státu do státních a polostátních firem. Původního člena Jiřího Nováčka, který vede jednu ze sekcí ministerstva vnitra, nahradí Yvona Charouzdová, která se dlouhodobě zabývala vyhledáváním manažerů.

Ministerstvo financí
Zdroj: ČT24

Pod Babišovým vedením se struktura MF zásadně proměnila

  • 29. ledna - Předseda hnutí ANO Andrej Babiš byl jmenován do funkce vicepremiéra a ministra financí.
  • 1. února - Vedoucím tiskového oddělení a tiskovým mluvčím ministerstva financí (MF) se stal Marek Zeman. Ve funkci nahradil Ondřeje Šrámka.
  • 3. února - MF informovalo, že novými náměstky byli jmenováni Lukáš Wagenknecht (finanční řízení a audit) a Simona Hornochová (daně a cla).
  • 7. února - Novým šéfem legislativního odboru MF se stal Robert Pelikán. Ve funkci nahradil Michala Švorce.
  • 10. února - MF informovalo, že novým ředitelem Finančního analytického útvaru (FAÚ) byl jmenován Libor Kazda. Předchozí ředitel FAÚ Milan Cícer z rodinných důvodů požádal o přeřazení na českobudějovické územní pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.
  • 17. února - Funkce náměstka pro hazard a majetek státu se ujal Ondřej Závodský. Řízením úřadu MF byl pověřen Jiří Nováček. Ministr Babiš zároveň odvolal náměstka Radoslava Bulíře, jenž se přesunul na pozici ředitele odboru pro rozvoj informačních technologií.
  • 26. února - Ministr Babiš odvolal ředitele Státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi Jana Řeholu. Řízením odboru byl pověřen Karel Blaha, který přišel z úřadu vlády.
  • Polovina března - Byl odvolán ředitel ministerského Auditního orgánu Václav Štraser, který kontroloval rozdělování evropských dotací.
  • 18. března - Ministr Babiš odvolal ředitele Státní tiskárny cenin Richarda Bulíčka. Řízením podniku byla dočasně pověřena zástupkyně generálního ředitele Olga Dudková.
  • 21. března - V tisku byla zveřejněna informace o odchodu Jana Málka z funkce ředitele kontrolního odboru MF.
  • 24. března - Ministr Babiš odvolal k 1. dubnu náměstka pro finanční trh Radka Urbana.
  • 31. března - Ministerstvo financí informovalo, že generální ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Miloslav Vaněk odstoupí k 1. dubnu z funkce. Vedením úřadu byl dočasně pověřen náměstek ministra financí Ondřej Závodský.
  • 1. dubna - Ministr Babiš odvolal náměstkyni pro mezinárodní vztahy Evu Anderovou, ředitele odboru Řízení a provoz ICT resortu Luďka Novotného, ředitele odboru Účetnictví a audit Petra Plesnivého a ředitele odboru Bezpečnost a krizové řízení Radomíra Kopa. Na ministerstvu financí skončil také ředitel odboru Hospodaření s majetkem státu Igor Fojtík.