Pozor na klíšťata, varují odborníci v rámci Světového dne zdraví

Praha - U příležitosti Světového dne zdraví se letos chtějí odborníci zaměřit na zvýšení informovanosti lidí o nákazách přenášených klíšťaty a komáry. Ty způsobují zánět mozku, lymskou boreliózu a malárii. Hlavní hygienik České republiky Vladimír Valenta zdůraznil význam očkování, které je zatím nejúčinnější obranou proti klíšťové encefalitidě.

"S globalizací a změnami klimatu narůstá význam těchto onemocnění. Počty onemocnění klíšťovou encefalitidou v posledních deseti letech se v ČR pohybovaly ročně mezi 600 až 1 000 případy," varoval Valenta.

Tato infekce postihuje centrální nervový systém, závažné neurologické komplikace má zhruba deset procent nemocných, úmrtnost dosahuje 0,5 až dvě procenta. „Nejúčinnější a jedinou možnou obranou proti klíšťové encefalitidě je očkování,“ shrnul hlavní hygienik a ujistil, že ČR má dostatečné zásoby očkovací látky.

Lymská borelióza je v Evropě nejčastěji se vyskytující bakteriální onemocnění přenášené klíšťaty a komáry. Jde o infekci, která v první fázi připomíná chřipku, časté jsou záněty velkých kloubů a jako následek poškození srdce a oční komplikace. Ročně v ČR onemocní kolem 4 000 lidí. Vakcína neexistuje.

Valenta radí vyhnout se riziku nákazy, v sezoně vydávají meteorologové dvakrát týdně předpověď aktivity klíšťat (odkaz zde). Před přisátím klíštěte a nákazou může chránit vhodné oblečení a repelent. Po návratu z přírody je třeba prohlédnout celé tělo, špatně dostupná místa před zrcadlem, zda někde není přisáté klíště. Skrývají se v tělních ohybech, často za ušima. Důležité je rychle a správně klíště odstranit, nevytáčet ho, ale vyviklat a poté místo dezinfikovat jodovým přípravkem (podrobný návod, jak se chránit před napadením klíšťaty a co dělat, když ho na sobě objevíte, najdete na stránkách Státního zdravotního ústavu).

Očkovat proti klíšťovému zánětu mozku lze od jednoho roku života. Základní očkování je ve třech dávkách, přeočkuje se po třech až pěti letech. Ročně se v základním schématu dává v ČR očkovat 80 000 až 110 000 lidí, ale jen polovina pak absolvuje i přeočkování, takže postupně imunitu proti klíšťovému zánětu mozku ztrácejí. Na očkování přispívají zdravotní pojišťovny. Očkovány jsou především děti a mládež, méně dospělí a senioři, přitom právě u nich mívá infekce těžší průběh a končí i smrtí.

  • Světový den zdraví se slaví 7. dubna u příležitosti vzniku Světové zdravotnické organizace (WHO)
Vydáno pod