Sobotka: Koaliční smlouvu není třeba upravovat, ale dodržovat

Praha – Vládní strany musí podle premiéra Bohuslava Sobotky dodržovat koaliční smlouvu. Dnes to řekl v reakci na výrok ministra financí Andreje Babiše – ten nevěří šéfovi zdravotnictví Svatopluku Němečkovi, že rozkryje financování resortu. Sobotka s Babišem se neshodnou ani v otázce podpory OKD, práce ministerstva financí a státní podpory nemocnicím.

„Myslím si, že není potřeba koaliční smlouvu upravovat, je důležité, abychom ji dodržovali. Koalice může fungovat jen tehdy, pokud jednotlivé koaliční strany budou dohody respektovat,“ podotkl předseda ČSSD. Podobně se již dříve vyjádřil i předseda třetí vládní strany Pavel Bělobrádek. „Byl bych rád, aby se všechno trochu zklidnilo a abychom se vrátili k nějakému standardnímu jednání prostřednictvím předsednictva vlády a koaliční rady,“ poznamenal s tím, že rozhádanost byla jedním z hlavních problémů vlády Petra Nečase (ODS).

Mediální přestřelka lídrů největších vládních stran začala informací Mladé fronty DNES (MfD) o údajně nevýhodné privatizaci OKD. V reakci na to Sobotka obvinil Babiše z toho, že využívá médií, která vlastní, ke zvyšování tlaku na koaličního partnera. Babiš, který je majitelem MfD, to odmítl. Později Babiš řekl, že nevěří ministrovi zdravotnictví Svatopluku Nemečkovi (ČSSD), že rozkryje financování resortu. Lituje prý, že neusiloval o ministerstvo zdravotnictví pro své hnutí ANO (více čtěte zde).

Každý to jinak pochopil, tvrdí Babiš

Neshody se točí okolo miliard, které sociální demokrati plánují poslat nemocnicím jako náhradu za zrušené poplatky za hospitalizaci. Podle Sobotky se totiž strany dohodly na tom, že zvýší platby na státní pojištěnce, aby stabilizovaly zdravotní péči. Premiér uvedl, že sociální demokracie bude chtít, aby vláda přijala příslušný zákon nejpozději v polovině letošního roku. Připomenul, že ANO s tímto řešením dříve souhlasilo. „Nerozumím tomu, proč ANO nyní změnilo názor a snaží se toto řešení odmítat,“ uvedl Sobotka. Zákon má podle něj nemocnicím zajistit peníze za zrušené poplatky za návštěvu lékaře. 

Podle Andreje Babiše ministři za hnutí ANO chtějí najít pro nemocnice peníze pro tento rok v rezervách ministerstva zdravotnictví nebo Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Od roku 2015 by podle nich mohli pojišťovny ušetřit samy lepším hospodařením. „Pan premiér argumentuje, že jsme hlasovali o navýšení poplatků pro státní pojištěnce časově neomezeně od roku 2015. Takže to každý jinak pochopil. Materiál na vládě nebyl přijat a byl na místě předělán. A teď má být projednán znovu, což je důkaz, že naše interpretace je správná,“ dodal Babiš.

Ke sporu se vyjádřil i Bělobrádek. Podle něj není navýšení plateb za státní pojištěnce optimální, ale vláda by měla plnit to, co slíbila. „Nemůžeme donekonečna nalévat peníze do systému, když máme zadluženou republiku. Ale je to v koaliční smlouvě, tak se to nemá zpochybňovat. Tento styl práce je pak složitý,“ uvedl.

  • Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL): „Dokud platí koaliční smlouva, tak budeme držet koaliční smlouvu. A jsme pro to, a také jsme pro to na vládě hlasovali, aby peníze, které vypadnou, byly nahrazeny ze státního rozpočtu.“

Kvůli napjaté situaci ve vládní koalici se všichni aktéři v úterý sejdou na úřadu vlády a pokusí se najít společnou řeč. A ve středu bude o tématu jednat i koaliční rada.

Spory mezi dvěma největšími koaličními stranami pokračují (zdroj: ČT24)