ÚSTR nemá nového ředitele ani po druhém kole, třetí bude za týden

Praha – Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) stále ještě nezná jméno svého nového ředitele. Ani ve druhém kole nebyl nikdo zvolen. Odpoledne probíhaly hodinové pohovory se třemi kandidáty – francouzskou historičkou Muriel Blaiveovou, bývalým přechodným ředitelem ústavu Zdeňkem Hazdrou a někdejším šéfem vědecké rady ÚSTR Adrianem Portmannem. Poté následovala samotná volba, v prvním kole však žádný z kandidátů nezískal nadpoloviční počet hlasů: dále postoupil Hazdra a Blaiveová. Nikdo z nich ale nezvítězil ani v druhém kole. Rada tak o těchto dvou kandidátech rozhodne ve volbě příští středu.

Předsedkyně rady ÚSTR Emilie Benešová po druhém kole volby podotkla, že se nenašel  kandidát, který by byl dostatečně silnou osobností. „Myslím, že mezi těmi kandidáty nebyla taková osobnost, na níž bychom se dokázali jednoznačně shodnout,“ uvedla. Kvality kandidátů jsou podle ní vyrovnané, a proto je volba tak složitá.

Benešová doufá, že jméno nového šéfa bude oznámeno do konce dubna. Funkce by se mohl ujmout od začátku července, možná i dříve. „V případě, že ani ve třetím kole nevzejde vítěz této volby, tak bude muset rada přijmout nějaká další opatření, na nichž jsme se zatím nedohodli,“ řekla Benešová. Připustila, že v minulosti podobná situace nenastala, konkurz v roce 2010 probíhal jinak. „Nevím o žádném takovém precedentu,“ podotkla. Podle Benešové zazněla dnes celá řada argumentů, radní například diskutovali o slabinách jednotlivých kandidátů. „Bohužel jsme nedošli k žádné shodě,“ prohlásila. Benešová nevyloučila možnost dalšího konkurzu.

Trojice kandidátů, kteří postoupili z 2. kola výběrového řízení:

Muriel Blaiveová 

  • francouzská historička
  • dlouhodobě se věnuje i českým a československým dějinám
  • o ředitelské křeslo v ÚSTR se ucházela i v roce 2010
  • bývalá členka vědecké rady ÚSTR
  • mluví česky, žije ale ve Vídni

„Chtěla bych, aby ústav jasně oddělil funkci ústavu paměti národa od funkce čistě výzkumné, kde má hlavně používat archiv STB.“

Adrian Portmann von Arburg 

  • švýcarský historik
  • bývalý šéf vědecké rady ÚSTR
  • věnuje se dějinám migrací, především vysídlení Němců z českého pohraničí
  • vystudoval historii, politologii a balkánská studia v Bernu
  • působí na Masarykově univerzitě v Brně
  • mluví česky a žije na jižní Moravě

„Myslím si, že jsem při vší skromnosti nejkvalifikovanější kandidát a jsem jediný, který může situaci uklidnit. V případě mých dvou spolukandidátů, kteří jsou pozváni na rozhovor, akutně hrozí, že se budeme se budeme točit v kruhu a k žádnému uklidnění vně ÚSTR a kolem ÚSTR nedojde.“

Zdeněk Hazdra

  • bývalý přechodný ředitel ÚSTR
  • nynější první náměstek 
  • působí na Univerzitě Karlově v Praze 
  • Uchazeč o post ředitele musel mít vysokoškolské vzdělání v moderní historii a vyšší pedagogické tituly. Rovněž byla požadovaná bezúhonnost, odborné znalosti a znalost řízení rozpočtových organizací. Zájemci o místo ředitele museli mimo jiné předložit koncepci rozvoje a dalšího směřování ústavu, která bude obsahovat krátkodobý a dlouhodobý výhled rozvoje instituce. Koncepce směřování naleznete zde.

V desetičlenné výběrové komisi, která uchazeče posuzovala, zasedla například historička umění Milena Bartlová, proděkan fakulty podnikohospodářské Jiří Hnilica a ředitel Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR Oldřich Tůma a další historici, lidé z archivnictví i manažerské sféry.

Členové rady ale hlasovali o všech pěti kandidátech, kteří prošli výběrovým řízením. Toho se účastnili i někdejší vedoucí oddělení vydávání osvědčení protikomunistickým bojovníkům na ministerstvu obrany Viktor Meca a bývalý kontrolor Nejvyššího kontrolního úřadu Karel Světnička.

  • výsledky druhého kola výběrového řízení: Blaiveová 50,88 bodu, Hazdra 50,04 bodu, Portmann von Arburg 44,95 bodu, Meca 20,04 bodu, Světnička 3,18 bodu.

Výběrové řízení terčem kritiky

Ústav hledá ředitele po loňském odvolání Daniela Hermana. Na přechodnou dobu instituci vedla Pavla Foglová, do výběrového řízení na ředitele se nepřihlásila. Hermanovo odvolání spustilo velké debaty politiků; sám Herman se kvůli svému nedobrovolnému odchodu z čela ústavu soudí. Dnes je ministrem kultury za KDU-ČSL.

Výběr nového šéfa vzbuzuje ale i kritiku - například rada Konfederace politických vězňů požaduje zrušení výběrového řízení - prý je „podvodně zorganizované s předem daným výsledkem. “Celé je to diletantské, nestandardní a nedůstojné této významné státní instituci," prohlásila ve Studiu ČT24 Neela Winkelmann Heyrovská, výkonná ředitelka Platformy evropské paměti a svědomí. Heyrovská kritizovala složení výběrové komise - respektive že bylo tajné a docházelo v něm ke změnám, takže není příliš jasné, kdo co hodnotil.

  • Úkolem ÚSTR, který byl zřízen zákonem, je zkoumat nestranně dobu komunismu a nacismu. Spadá pod něj i Archiv bezpečnostních složek s dokumenty bývalé Státní bezpečnosti. Archiv digitalizuje archivní materiál.