Při stěhování z kraje do kraje by se nemusely měnit značky na autě

Praha - Majitelé aut by měli do budoucna trávit méně času na úřadech. Ministerstvo dopravy totiž plánuje zrušit povinnost měnit registrační značku při stěhování vlastníka nebo převodu vozu z jednoho kraje do jiného. Stávající rozpoznávání krajů podle písmene ve značce tak zřejmě přestane platit.

Změny u registračních značek (zdroj: ČT24)

K přehlášení auta z kraje do kraje je potřeba celá řada dokladů. V první řadě přihláška k registraci vozidla, pak velký a malý technický průkaz, zelená karta, občanský průkaz a registrační značka. Pro úředníky je to leckdy zbytečná práce, pro řidiče zase nepříjemnost.

Navíc stojí výměna značek státní kasu miliony. Výměna obou tabulek na autě stojí stát 216 korun – z jednoho kraje do druhého se přitom ročně stěhují desítky tisíc lidí a také vozidel. Podle mluvčího ministerstva dopravy Tomáše Neřolda chce resort tento systém změnit, proto byla schválena novela zákona o provozu na pozemních komunikacích. Ta má začít platit od ledna příštího roku.

Novela rovněž počítá s tím, že bude při změně vlastníka vozu stačit jen jedna návštěva: Buď prodávajícího, nebo kupujícího, což by mělo registrace vozidel urychlit. Úprava má také zamezit takzvaným polopřevodům, kdy původní vlastník automobil odhlásil, ale nový už ho nepřihlásil.