Dvanáct let s gripeny vyjde Česko na 21 miliard

Praha – Kabinet Bohuslava Sobotky schválil financování nadzvukového letectva. V letech 2015 až 2027 dá na tyto účely 21,4 miliardy korun. O přijetí materiálu, který předložilo ministerstvo obrany, informoval ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). Nadzvukové letectvo české armády se opírá o pronajaté stíhačky Gripen. O prodloužení jejich pronájmu do roku 2027 od švédské strany rozhodl kabinet před dvěma měsíci.

„K udržení a zvýšení schopností nadzvukového letectva bude zejména sloužit systém víceúčelového nadzvukového letounu Jas-39 Gripen,“ sdělilo ministerstvo obrany. Ty projdou podle smlouvy o pronájmu modernizací a Česko s novým kontraktem získá také více služeb.

Podle obrany budou pořízeny například systémy datového přenosu informací ve formátu NATO, systémy utajovaného hlasového spojení, nočního vidění či systémy působení proti pozemním cílům s použitím neřízené i řízené letecké munice. Počítá se rovněž s dalším výcvikem pozemního a létajícího personálu české armády a pořízením nezbytné munice.

Zpráva o finanční investici do české armády přichází v období, kdy Česko čelí opakované kritice ze strany NATO a Spojených států kvůli podfinancování vlastních vojsk. Premiér Sobotka v této souvislosti také o víkendu prohlásil, že se od Aliance další kritiky obává letos na podzim, kdy má proběhnout summit ve Velké Británii. Obávám se, že Česká republika nemusí dostat úplně jedničku ze všech oblastí připravenosti, tam, kde jsme slíbili spojencům, že jsme schopni pomoci," prohlásil doslova (více zde). Tlak na alianční státy vzrostl zejména kvůli hrozbě bezpečnostní krize, kterou by mohlo vyvolat dění na Ukrajině.

Letouny Jas-39 Gripen používají vedle Švédska a České republiky také Maďarsko, Jihoafrická republika a Thajsko. Vláda v březnu schválila prodloužení smlouvy, podle níž má Česko 14 gripenů v pronájmu, do roku 2027 s dvouletou opcí. Roční splátky mají být asi o třetinu nižší, než byly podle současné smlouvy. Dosavadní pronájem gripenů vyprší v roce 2015. O dodatku se začalo vyjednávat před více než dvěma roky.

Brífink: Vláda schválila miliardové investice do armády (zdroj: ČT24)