Poslanci schválili ve zrychleném řízení miliardy navíc pro nemocnice

Praha – Poslanci schválili zrychleně už v prvním čtení zvýšení plateb za státní pojištěnce. Ty mají od letošního července vzrůst ze 787 na 845 korun, nemocnice díky tomu ještě letos získají 2,1 miliardy korun navíc. Tento krok má zdravotnickým zařízením kompenzovat výpadek za stokorunové poplatky za pobyt v nemocnici, které zrušil Ústavní soud. Návrh teď míří do Senátu.

Příští rok má zdravotnictví díky vyšším platbám za státní pojištěnce získat 4,2 miliardy, z této částky však miliardu přispěje ministerstvo zdravotnictví z účtu Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Tento kompromis nakonec zažehnal koaliční spor mezi ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD) a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), který byl původně proti zvyšování plateb asi za šest milionů státních pojištěnců. 

Svatopluk Němeček, ministr zdravotnictví

„Opětovné zavedení poplatků za pobyt v nemocnici je v rozporu s programovým prohlášením vlády. Dnes jsme napravovali důsledky. Potřebná miliarda k dispozici v SÚKlu je. Ten ji chtěl využít na elektronický recept, což nepovažujeme za klíčové.“

Pro předlohu hlasovalo 132 ze 167 přítomných poslanců koalice i opozičních komunistů a hnutí Úsvit. Proti byli zákonodárci TOP 09 a Starostů a ODS. Úprava má podle Svatopluka Němečka zabránit tomu, aby výpadek v příjmech nemocnic pocítili pacienti nižší kvalitou péče a služeb. „Je nezbytné, aby zákon nabyl účinnosti od července,“ uvedl ministr. Pokud by norma nebyla schválena zrychleně, byla by účinná až ve druhé polovině roku a vážná finanční situace zdravotnictví by se prohlubovala, varoval ministr. 

Opatření naopak kritizovala pravicová opozice – nakonec ale nevyužila možnost zrychlené schvalování novely zablokovat. Poslanec Bohuslav Svoboda (ODS) označil zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví za populistický předvolební slib, který je nebezpečný a škodlivý pro celou společnost. 

Exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) zase poukazoval na údajně nízkou spoluúčast pacientů. Připomněl, že návrh na znovuzavedení poplatků za hospitalizaci ve výši 60 korun za den, jak navrhovala bývalá úřednická vláda, nový kabinet stáhl. Za chybu to označil i Ludvík Hovorka z koaliční KDU-ČSL. Naopak komunistka Soňa Marková označila regulační poplatky za princip kolektivní viny.