Platy učitelů příští rok porostou o jedno procento, slíbil Babiš

Praha – Ministerstvo financí v návrhu státního rozpočtu na příští rok počítá s růstem platů učitelů o jedno procento. Ministři financí a školství ještě budou o platech učitelů jednat. Novinářům to dnes v Olomouci řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO), podle nějž informace školských odborů o plánovaném zmrazení platů učitelů nejsou pravdivé.

Školské odbory dnes oznámily, že návrh státního rozpočtu na příští rok počítá se zmrazením platů učitelů, zatímco ostatním zaměstnancům státní správy mzdy porostou. Předseda odborů připomněl, že vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala usilovat o zvyšování mezd pedagogických a nepedagogických pracovníků. „Mohu konstatovat po seznámení s prvním návrhem rozpočtu na rok 2015 z ministerstva financí, že pan ministr Babiš zklamal učitele. Zklamal i nepedagogické pracovníky,“ uvedl předseda Českomoravského odborového svazu školství František Dobšík.

Podle Babiše ale informace o chystaném zmrazení platů učitelů není pravdivá. Připomněl, že předchozí vláda v roce 2010 rozhodla o desetiprocentním snížení platů státních zaměstnanců s výjimkou učitelů. „Jedině učitelé dostali v roce 2011 o dvě miliardy korun navíc a v roce 2012 o čtyři miliardy korun,“ řekl.

Andrej Babiš (ANO), ministr financí:

„V návrhu, který ministerstvo financí předložilo, se počítá s navýšením platů učitelů o jedno procento. Je to náš návrh. Pan premiér (Bohuslav Sobotka) mi dal minulý týden návrhy jeho resortních ministrů a ještě jsme neměli možnost o tom jednat.“

Mám podporu premiéra, konstatoval ministr školství

Ministr financí navrhuje pro příští rok do školství zvýšení rozpočtu ve srovnání s letoškem o 83 milionů korun. Chládek ale požaduje navýšení objemu peněz o tři až pět miliard. Jen zvýšení počtu žáků ve školách dané demografickým vývojem totiž podle něj přinese v roce 2015 zvýšení výdajů o 1,9 miliardy. Ministerstvo školství hospodaří přibližně se 125 miliardami korun.

Chládek zdůraznil, že rozpočet schvaluje celá vláda. „Premiér mi jednoznačně vyslovil podporu pro návrh na růst platu učitelů i nepedagogických pracovníků… Postupný nárůst je rozložen do několika let,“ přiblížil svůj návrh.