Likérka Drak byla moje. Čaniga u soudu popřel, že by byl bílým koněm

Olomouc – Jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga odmítl, že by likérka obchodovala s nelegálním lihem. Jeho slova jsou tak opakem výpovědi Tomáše Březiny, který se rozhodl rozkrýt lihové impérium svého bratra Radka. Čaniga se u soudu bránil, že zná Březinu jen jako obchodního partnera a své podnikání měl prý vždy v pořádku.

Likérka Drak byla moje, Radek Březina nebyl můj šéf, ale obchodní partner. Tak by se dala shrnout výpověď jednatele likérky Pavla Čanigy. Ten bývá považován za bílého koně údajného lihového bosse Radka Březiny, kterému měla Likérka Drak ve skutečnosti patřit. „Na mě Radek Březina vliv neměl, ani na Likérku Drak. Nikdy jsem si od něj peníze nepůjčil ani mu nedlužil,“ tvrdí Čaniga, který prý už likérku nevlastní, prodat ji měl na podzim. Podle informací z obchodního rejstříku je však Čaniga stále jediným vlastníkem.

Jednatele dnes k soudu přivedla eskorta; od ledna je ve vazbě kvůli stíhání v souvisejícím případu, v němž policie odkrývá takzvanou lihovou mafii. Čaniga ale tvrdí, že s nelegálním lihem nemá nic společného. „Líh jsem odebíral od Morávia-Chem. O žádných areálech nevím nic, jen z televize. Já jsem líh řádně zdanil,“ řekl. Jeho výpověď byla v rozporu s tvrzením Tomáše Březiny, který uvedl, že se likérka zabývala prodejem nelegálních lihovin.

Složité dokazování lihové mafie (zdroj: ČT24)

Sám Čaniga je v souvisejícím případu stíhán s dalšími 15  lidmi. Na nezdaněném lihu mohla mafie ošidit stát o tři miliardy korun. Žalobce Petr Šereda dnes řekl, že trestní stíhání od té doby rozšířeno nebylo. Čaniga uvedl, že je stíhán za ovlivňování svědků. „Není to pravda, nikoho jsem neovlivňoval a nikdo mě ani nenabádal. Potkal jsem se akorát s paní Březinovou, ale nic takového mi neříkala,“ řekl. Jeho výpověď Radek Březina doprovázel souhlasným pokyvováním hlavou. Podobně reaguje po otázkách soudce i u jiných svědků.

Březinovi: otec vypovídat nechtěl, bratr mluvil několik hodin

Před soudem dnes stanul také otec bratrů Březinových Vladimír. S ohledem na rodinnou vazbu však odmítl vypovídat. Naopak podrobnou výpověď už soudu v pondělí poskytl Tomáš Březina, včera pak další aktér lihového byznysu, Březinův spolupracovník Lubomír Kaláč. Tomáš Březina soudu podrobně popsal fungování celého byznysu, sám se označil za bílého koně svého bratra. Kaláč byl podle svých slov hlavní řidičem kamionů, které nelegální líh převážely do tajných skladů. Pro případ, že by ho při převozu zastavili celníci či policisté, vozil s sebou prý desítky tisíc korun na úplatky.

Soud se zřejmě protáhne, požádováni jsou i noví svědci. „Hodláme navrhnout řadu dalších svědků i těch, kteří vypovídají v paralelní trestní věci,“ řekl obhájce Filip Opatřil. Jeho klient Radek Březina dnes požádal o osobní výslech všech znalců, kteří zpracovávali znalecké posudky.

Na rozkrývání nelegálního trhu s alkoholem se policisté zaměřili předloni po vypuknutí metanolové aféry. Při několika akcích zabavili přes dva miliony litrů nezdaněného lihu, při jehož prodeji by stát tratil na daních více než 650 milionů korun. Radek Březina se u olomouckého soudu zodpovídá se svým bratrem Tomášem a Tomášem Pantlíkem v souvislosti se skrytými zásobami nezdaněného lihu v Olomouci, Stojčíně a ve Valašském Meziříčí. Daňový únik byl vyčíslen téměř na půl miliardy korun. Tento případ s kauzou, ve které je obviněno 15 lidí v čele s Radkem Březinou, úzce souvisí.