Jermanová: Svým útokem se chtěl Kalousek jen dostat do médií

Praha - Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO) vidí za výtkami Miroslava Kalouska útok na ni a na hnutí ANO 2011. Kalousek ji při zasedání minulý týden vyzval, aby se stala jen čestnou místopředsedkyní a vzdala se faktického řízení dolní parlamentní komory. Poukazoval na její přehmaty při řízení schůzí. Jermanová sama ale nemá za to, že by chybovala nějak výrazněji než její kolegové ve vedení sněmovny. Pouze se prý přeřekla a Kalousek jen využil situace, aby se po čase opět dostal do médií.

Kalousek s návrhem vystoupil 6. května poté, co sněmovna zrychleně schválila předlohu o navýšení plateb za státní pojištěnce do zdravotnictví. Jermanová totiž navzdory tomu, že poslanci tento bod projednávali ve zrychleném řízení a schválili ho hned v prvním čtení, chtěla v jednání pokračovat a tázala se na návrhy, kterému výboru by měla sněmovna návrh přikázat.

„My bychom opravdu rádi chtěli pracovat… vy prostě tu sněmovnu nejste schopna řídit. Vy to opakovaně demonstrujete. Já vás moc prosím, abyste se nad mým návrhem zamyslela,“ řekl Jermanové Kalousek. Pro poslance je prý čest, když sněmovnu reprezentuje. „Ale nikdo z nás není schopen vydržet, když tu schůzi řídíte,“ dodal šéf poslaneckého klubu TOP 09.

Místopředsedkyně sněmovny považuje Kalouskův výpad za plánovaný a připravený. „Přeřekla jsem se, omluvila se za to a přišla takováto reakce… Pan kolega Kalousek využil situace, aby se zase dostal do médií, tak prosím, já mu to přeji,“ prohlásila Jermanová v Interview ČT24.

Jermanová: útok na mě i ANO

Za Kalouskovým výpadem vidí útok na hnutí ANO i svoji osobu jako reprezentantku ve vedení sněmovny. „Všichni ve vedení děláme chyby. Myslím si, že ty mé byly srovnatelné, a musím říct, že jsem žádnou zásadní chybu neudělala,“ stojí si za svým.

Přiznala, že reakce místopředsedy TOP 09 ji mrzela, především skutečnost, že se někdo z poslanců dokáže takhle hrubě chovat k ženě. Soudí, že v podobných případech se vše dá říct docela jiným způsobem. Kalouskovo chování nepovažuje za vhodné.

Čelit lidem v obci je těžší

Že by si kývnutím na místopředsednickou funkci ukousla příliš velké sousto, Jermanová odmítá. Ve svém životě už prý řešila složitější a náročnější záležitosti. Připomněla své působení ve funkci starostky a zastupitelky obce Krhanice. Naznačila, že je mnohem horší čelit neustále obyvatelům obce než občas dvěma stovkám poslanců.

Jaroslava Jermanová je předsedkyní středočeské organizace hnutí ANO, do sněmovny se poprvé dostala po volbách loni v říjnu a stala se místopředsedkyní dolní komory. V roce 2010 neúspěšně kandidovala do sněmovny za ODS. Po škole působila v několika společnostech na referentských pozicích, věnovala se mj. personalistice; v letech 2007 až 2008 pracovala na úřadu Regionálního operačního programu Střední Čechy, poté se stala manažerkou maloobchodní sítě obchodů s nábytkem.