Brabec: ČR bude usilovat o 9 miliard Kč z EU na kotlíkové dotace

Třinec – Česká republika bude usilovat o získání až devíti miliard korun z evropských fondů, které by se po roce 2014 mohly využít jako dotace na výměnu starých kotlů za ekologičtější. V celé republice by díky nim mohli lidé vyměnit až 150 000 kotlů, významná část peněz by šla do Moravskoslezského kraje. Po jednání pracovní skupiny pro řešení ovzduší to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Nový operační program životního prostředí pro roky 2014–2020 by podle něj bylo možné použít i pro financování kotlíkových dotací, které zatím šlo financovat pouze z národních zdrojů. ČR o tom nyní jedná s Evropskou komisí. Výměna kotlů by se týkala domácností v celé ČR. „Určitě docela významná část by byla alokována na Moravskoslezský kraj, který pro nás má prioritu společně s Ústeckým krajem, z hlediska samozřejmě zlepšení kvality ovzduší, a já si dokonce troufám opravdu říct, že by to znamenalo skokové zlepšení ovzduší,“ řekl Brabec.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří k nejznečištěnějším v České republice, ale i v celé Evropě. Ke znečištění přispívá průmysl, doprava a také právě domácí topeniště. Pro společný program na výměnu kotlů dotovaný krajem a ministerstvem životního prostředí bylo dosud v kraji uvolněno celkem 220 milionů korun. Výměna jednoho kotle znamená úsporu emisí prachu v objemu až 100 kilogramů ročně. „Čím dál tím víc je zřejmé, že ta špatná kvalita ovzduší jde hodně na vrub právě lokálních topenišť a samozřejmě nevyhovujících kotlů,“ řekl ministr.

V Moravskoslezském kraji se zatím z kotlíkových dotací vyměnilo necelých 5 000 kotlů. „Teď bychom měli ambici možná na 20 000 až 30 000. To znamená, že jsme přesvědčeni, že to by opravdu byla bomba a byl by to zlom,“ řekl Brabec. Nyní ministerstvo pracuje na vytvoření systému, který by byl pro žadatele o dotaci co nejvhodnější a nejjednodušší.

Richard Brabec
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Ministr dnes v Třinci rovněž podepsal s generálním ředitelem Třineckých železáren Janem Czudkem dobrovolnou dohodu o snižování zátěže životního prostředí. Dohoda hutní firmu zavazuje k řadě věcí. „Počínaje letošním rokem zaplatíme dětem z Třince a okolí se zhoršenou kvalitou ovzduší ozdravné pobyty ve výši 1,5 milionu korun,“ uvedl Czudek.

Železárny také dají každoročně milion korun na čištění komunikací ve městě a další milion na výsadbu zeleně. „V letošním roce již dohodu v předstihu naplnily zčásti výsadbou okrasných hrušní v Ostravě nedaleko odloučeného provozu železáren Válcovna trub a také náhradní výsadbou tří stovek stromů v areálu hutě,“ řekla mluvčí slezské firmy Petra Jurásková.

Mezi dalšími závazky je mimo jiné zpracování studie pro řešení výsadby izolační zeleně. Na této studii už se pracuje. Železárny uvádějí, že splňují všechny zákonem stanovené limity, i tak ale patří mezi největší znečišťovatele prostředí v Moravskoslezském kraji. 

Ministr Brabec dnes v Třineckých železárnách spustil do zkušebního provozu první ze dvou tkaninových filtrů zařízení pro odsávání prachu odléváren obou vysokých pecí. Po spuštění celého odsávání klesne celkový objem emisí tuhých znečišťujících látek z pecí nejméně o třetinu současného stavu. „Rekonstrukce odsávání odléváren vysokých pecí je jedna z 12 ekologických investic za celkem 2,6 miliardy korun, na které poskytne dotaci také Evropská unie. Tyto investice v areálu železáren budou dokončeny v roce 2015,“ uvedla Jurásková.

Látkové filtry, které nahradí dosavadní technologii elektrostatických a mechanických odlučovačů, patří k nejmodernějším současným technikám. Podle Czudka sníží v okolí hutě prašnost i hluk, ale také zlepší pracovní podmínky zaměstnanců. „Je to jedna z největších investic, kterou v nejbližší době ukončíme,“ řekl generální ředitel.