Jak Okamura mluví s voliči?

Praha – Spojenectví, kterému se divili nejen vnější pozorovatelé, ale i mnozí sympatizanti hnutí Úsvit. Tomio Okamura si jako kritik tzv. nepřizpůsobivých přizval do Evropských voleb jednu z čelných obhájkyň romských práv Kláru Samkovou. Spolupráce dva týdny před volbami kvůli podezření z jejího podvodu skončila, negativně laděná slova vůči Romům, muslimům a dalším přistěhovalcům ale pokračují. K hodnocení Okamurových názorů přizval pořad 168 hodin nejen komentátory, ale i sociology.

Okamurovy výroky pod drobnohledem (zdroj: ČT24)

Končí tak v tuzemských politických kruzích paradoxní spolupráce, která vznikla už v době loňských prezidentských voleb. Tehdy právě Samková – symbolicky – bojovala za Okamuru po jeho vyřazení ze seznamu kandidátů. Pouhá právní pomoc se po několika měsících změnila v otevřený politický pakt, čemuž nemohla uvěřit řada příznivců Úsvitu a dávala to okázale najevo na sociálních sítích.

Vedle neustálých dohadů o romském původu advokátky (který sama několikrát vyvrátila) se lidé pozastavovali nad její dosavadní angažovaností. Ať už šlo o někdejší působení v Romské občanské iniciativě či soudních případech, kdy u soudu Romy zastupovala. Na rasově laděnou linku přitom Okamura reagoval v podobném gardu.

„Ona přece nemá ani kapku cikánské krve. Má částečně předky v Itálii. A to, že měla jako advokátka i romské klienty, to přece neznamená, že s nimi souhlasí nebo je podporuje. Já její názory znám a žádná podpůrkyně nepřizpůsobivých to není – to by přece nemohla kandidovat za Úsvit,“ napsal už před více než měsícem Okamura na Facebooku.

Tomio Okamura
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Podle religionisty Davida Václavíka jde o způsob vyjadřování, který by u politika v řadě evropských zemích znamenal silnou diskreditaci. Lídr Úsvitu ale podobné úvahy odmítá. „Já když čtu české romány, tak je tam běžný obrat: má v sobě kapku šlechtické krve, má v sobě trochu modré krve. Podobné otázky o možné xenofobii nechápu,“ uvedl pro 168 hodin.

Okamura musel Samkovou stáhnout z kandidátky jen dva týdny před volbami. Na jedné straně jde ve vrcholící kampani o nepříjemnou komplikaci, zároveň ale možný benefit. Dilema kandidující lídryně, která byla pro mnohé Okamurovy voliče spíše problematická, je podle komentátorů vyřešeno. Ohrazování vůči menšinám ale dál hraje v komunikaci hnutí a jejich příznivců velkou roli.

Z Facebooku hnutí Úsvit a Tomia Okamury (nyní již smazané):

  • „Ne českému Romanistánu“
  • „Vláda ČSSD, ANO, KDU-ČSL bude podporovat nepřizpůsobivé Romy místo slušných českých občanů.“
  • „Nevidím důvod, proč by třeba prodavačky v Praze měli dělat rusky či arabsky mluvící imigranti, jako je tomu nyní, zatímco naši nezaměstnaní jsou na podpoře, přitom by mnozí rádi pracovali.“

Podle Okamury ale není o žádném rasismu řeč. Prý pouze pojmenovává problémy, kolem kterých ostatní opatrně nakračují. Odborníci ale mají jasno – od člena parlamentu, který navrhuje zákony, a třetího nejoblíbenějšího politika dle průzkumu STEM, mohou takové výroky způsobit více škody než užitku. „Ta slova tudíž pro celou řadu lidí mohou znamenat legitimizaci jistých postojů,“ tvrdí religionista David Václavík.

Tomio Okamura: „Do toho vůbec nemíchejme jakýkoliv rasismus, protože já rasista nejsem. Sám jsem míšencem dvou ras. V životě jsem nikdy neřekl nic rasistického.“

Daniel Kunštát, sociolog: „Bez pochyby ty výroky jsou xenofobní, bezpochyby jsou do určité míry rasistické. Jsou to výroky, které patrně nepatří do tzv. dobré společnosti.“

Jindřich Šídlo, komentátor: „Vždycky může říct: já který jsem poloviční cizinec, přece nemohu být nařknut z rasismu. To je nesmysl, samozřejmě že může. A já si myslím, že řada jeho výroků prostě s rasismem hraničí, ne-li tu hranici přesahuje. Já si myslím, že ano.“

Proč chtěla Samková kandidovat za hnutí, které se vůči minoritám vyhraňuje, se televiznímu štábu nepodařilo zjistit. Nabídku na rozhovor odmítla. Poté, co ji Tomio Okamura odstavil, ale její manžel Pavel Skramlík napsal protestní blog. Označil v něm Okamuru za populistu a kariéristu, jehož praktiky jsou „horší, než se domnívají ti, kteří vycházejí z veřejně dostupných zdrojů“. „Považuji to trochu za neférové, že paní Samková s manželem začali kopat kolem sebe,“ reagoval Okamura. Zda se vyostřená rétorika Okamurova hnutí Úsvit prosadí i u voličů, poznáme zanedlouho.