Žalobce Komár: Linku pražských lobbistů šetříme, víme, čí je zlato

Praha/Olomouc – Olomoučtí žalobci stále pokračují v prověřování klientelistické sítě kolem pražských podnikatelských elit; znají i vlastníky 150 milionů korun a několika kilogramů zlata, které policie při razii zabavila loni v červnu. V Otázkách Václava Moravce to uvedl náměstek vrchního státního zástupce v Olomouci Pavel Komár.

Žalobce o Nagygate: Zneužití rozvědky? Mimořádně škodlivé (zdroj: ČT24)

Údajná klientelistická síť pražských podnikatelů a lobbistů stala v lednu 2012 na počátku celého šetření. „Na počátku bylo podezření z toho, že dochází k manipulaci s veřejnými zakázkami, k obsazování pozic na státních úřadech, případně ve společnostech s účastí státu a vše za účelem bezproblémového páchání trestné činnosti - aby se ovlivňované osoby dostaly na určité pozice, odkud by mohly zajistit, že bude při zakázkách vyváděn majetek,“ popsal žalobce Komár start celého případu.

Teprve kontakty podezřelého lobbisty Ivo Rittiga na tehdejší šéfku premiérova kabinetu Janu Nagyovou (dnes Nečasovou) policisty dovedly do Strakovy akademie i k případu trafik pro poslance z ODS a zneužívání Vojenského zpravodajství. Loni v červnu vše vyústilo v rozsáhlou razii na úřadu vlády, v sídlech Lesů ČR a Povodí Vltavy, u podnikatelů Iva Rittiga a Romana Janouška a někdejšího státního zástupce Libora Grygárka. Policie a státní zastupitelství později zveřejnilo v souvislosti s raziemi informace o zabavení 150 milionů a několika kilogramů zlata ze schránek Komerční banky.

Rok od rozsáhlého policejního zásahu ovšem čelí olomoučtí žalobci kritice, že případ klientelistické sítě, jenž stál na počátku celé kauzy, nijak nepokročil. V Otázkách Václava Moravce tuto výhradu dnes Komár vyvracel: „Prověřování v této trestní věci velice intenzivně pokračuje, pracujeme na všech jednotlivých částech. Celou mozaiku máme až na drobné střípky složenou. Víme, komu patřilo 150 milionů i několik kilogramů zlata, a víme, proč to nesdělujeme veřejnosti. I na tyto záležitosti dojde.“ K části zlata se loni přihlásil Janouškův obchodní partner Luboš Pašek.

Komár: Tři a půl roku je pro kauzu tohoto typu standardní doba

Někdejší předseda vlády Petr Nečas, kterého stála aféra politickou kariéru, se tento týden proti práci žalobců a policistů ostře ohradil. Trestní orgány podle něho dosud nepředložily natolik jednoznačné důkazy o závažné trestné činnosti, které by ospravedlňovaly tak rozsáhlou policejní operaci (nasazeno bylo celkem 400 policistů). „Dodnes není zřejmé ani to, zda zabavené zlato a peníze souvisejí s trestnou činností, a nebylo doloženo, že jakkoli souvisí s obviněnými osobami. Naopak byla v této věci podána žaloba na stát o navrácení zabavených věcí a o náhradu škody,“ napsal expremiér.

Komár ovšem razii za rozsáhlou nepovažuje, uvádí, že na případu lihové mafie pracovalo ještě o 100 policistů víc. „U této kauzy se nikdy neobjevila výhrada, že se provádí masivní, bombastický, spektakulární zásah ze strany policie. Kladu otázku, proč u standardních kauz není takovýto postup vnímán negativně,“ prohlásil Komár s odkazem na opakované výhrady části politiků i novinářů, že zásah ve Strakově akademii nebyl přiměřený.

Podle Komára není ani délka šetření nijak překvapivý čas. „Pro nás je to naprosto standardní doba. Průměrná doba vyřízení kauz, které šetříme v Olomouci nebo které šetří naši kolegové v Praze, je od počátku úkonu trestního řízení do podání obžaloby tři a půl roku,“ prohlásil s tím, že celou věc rychleji dělat nešlo a ani by to nebylo ku prospěchu. „Pokud bychom ukázali, co je předmětem trestního řízení, dali bychom protivníkovi – osobám, které páchají trestní činnost – tu největší zbraň,“ uvádí žalobce.

Zneužití rozvědky? Společensky mimořádně škodlivé, říká žalobce

Ve svém prohlášení se Nečas ohradil i proti té lince případu, která sleduje údajné zneužití vojenské rozvědky. Jana Nagyová měla tehdy zadat zpravodajcům sledování Nečasovy manželky Radky. Podle expremiéra je celý případ líčen nepravdivě. „Zákon totiž porušen nebyl,“ tvrdí.

Olomoučtí žalobci mají na věc ovšem zcela odlišný názor. „Máme za to, že jsme v této trestní věci důkazně silní,“ prohlásil Komár s tím, že prověřované jednání je „nadmíru společensky škodlivé“. „Pokud dojde ke zneužití zpravodajské služby soukromou osobou pro soukromé účely, taková kauza se závažností jiným trestním věcem vymyká,“ konstatoval v rozhovoru s Václavem Moravcem.

Expremiér vznáší výhrady i vůči zveřejňování odposlechů jeho rozhovorů s Janou Nagyovou. Ty v uplynulých týdnech přetiskla některá média. Podle Komára ale jejich zdroj pochází z řad obžalované strany. „Máme k dispozici jednoznačný důkaz o tom, že někdo z obhájců, kterým bylo doručeno usnesení (o zahájení trestního stíhání), ho předal konkrétnímu novináři,“ prohlásil.