Pokutu pro advokáta Lásku za výroky o kanceláři Šachta & Partners komora zrušila

Praha – Právník Václav Láska dostal v minulém roce pokutu 200 tisíc za své výroky o souvislosti nekalých praktik v pražském dopravním podniku a aktivitách advokátní společnosti Šachta & Partners. Proti rozhodnutí se Láska odvolal, Advokátní komora mu dala za pravdu a rozhodnutí zrušila. Rozhodnutí mu doručila právě dnes.

„Bylo zrušeno rozhodnutí kárného senátu o uložení mi pokuty 200 000 za údajné osočení advokátů z MSB Legal (dříve Šachta & Partners) v souvislosti s jejich činností v pražském dopravním podniku,“ uvedl Láska k pokutě, která ho v srpnu 2013 stihla za to, že dal podnik a advokátní kancelář do souvislosti ve veřejném vystoupení.

Bývalý vyšetřovatel a spolupracovník organizace Transparency International Láska zpracoval pro pražský magistrát právní analýzu problematických zakázek v dopravním podniku. Popsal v ní strukturu uzavírání nevýhodných a nevypověditelných smluv s předem vytipovanými nebo účelově vytvořenými dodavateli. Podle advokáta tak bylo z podniku ročně vyvedeno kolem miliardy korun. Tvrdil, že podvody údajně organizovali právníci ze Šachtovy kanceláře, která se dnes jmenuje MSB Legal.

Ilustrační foto
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK

Kárná žaloba se týkala dvou rozhlasových vystoupení - jedno se odehrálo v Českém rozhlasu 20. srpna 2012 a druhé o pět dní později na Frekvenci 1. V prvním rozhovoru popsal údajný mechanismus uzavírání nevýhodných smluv v dopravním podniku a uvedl, že „na všech těchto jednotlivých krocích se podíleli i sami advokáti“. Na dotaz moderátorky, zda šlo o advokáty z Šachta & Partners, odpověděl „ano“. Obdobně se vyjádřil i v dalším vysílání.

V kauze Dopravního podniku byl letos obviněn podnikatel žijící v Monaku Ivo Rittig. Podezření z praní špinavých peněz čelí další čtyři lidé: jeho obchodní partner Peter Kmeť, právníci Marek Stubley a David Michal z MSB Legal a někdejší jednatel tiskárny Neograph Jan Janků. Právě s firmou Neograph uzavřel podnik podle kriminalistů nevýhodný kontrakt na výrobu jízdenek. Kontrakt zprostředkovala společnost Cokeville Assets z Panenských ostrovů zastupovaná Kmetěm. Neograph podle policie fakticky řídili Rittig, Michal a Stubley a údajně Kmeťově firmě odváděla 17 haléřů z každé jízdenky. Stíhaným hrozí tři až osm let vězení nebo propadnutí majetku.

Vydáno pod