Elektrárna Dlouhé stráně má poškozené dno, přestože prošla rekonstrukcí

Kouty nad Desnou – Horní nádrž jesenické přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně má poškozené dno a potřebuje opravu za několik milionů korun. Je nezbytná, přestože společnost ČEZ, která elektrárnu provozuje, ji nechala v roce 2007 za 200 milionů zrekonstruovat. Nádrž měla vydržet 20 let. Aktuálně je vypuštěná a energii nevyrábí.

Ředitel vodních elektráren ČEZ Petr Maralík uvedl, že závady zatím provoz elektrárny neohrožují. „Pokud bychom je ale neodstranili, mohlo by to být v budoucnu nebezpečné,“ řekl.

Firma shromažďuje podklady, které by ji případně opravňovaly k tomu, aby hnala k odpovědnosti švýcarskou firmu Walo. Ta nádrž před sedmi lety opravovala. „Nechali jsme si udělat znalecký posudek, který by měl stanovit příčinu lokálního poškození dna. Na základě toho se pak rozhodneme, jak budeme vůči firmě Walo, která zatím žádnou chybu neuznává, postupovat,“ potvrdil Maralík. Dodal, že v závislosti na výsledku posudku není vyloučeno, že ČEZ podá na švýcarského dodavatele rekonstrukce žalobu.

Oprava byla velmi náročná. Nejprve bylo nutné odstranit ze svahů dna nádrže až deseticentimetrovou těsnící asfaltobetonovou vrstvu. Pak firma pokládala tuny nového materiálu, který měl nádrž zabezpečit na dalších 20 let.

Elektrárna Dlouhé stráně je nejsložitějším a největším energetickým vodním dílem v republice. Unikátní přehradu v atraktivních horách, která je výjimečná i ve světovém kontextu, vybudovali ještě komunističtí stavitelé v čele s architektem Ladislavem Konečným na hoře Mravenečník v nadmořské výšce 1350 metrů nad mořem. Horu seřízli asi o tři metry. Dolní nádrž je ve výšce 822 metrů nad mořem, samotné soustrojí ve výšce 767 metrů nad mořem. Spád mezi nádržemi je 534 metrů. Zatopená plocha má až 15,4 hektaru. Je to obrovský akumulátor elektrické energie, jehož výkon je dán vysokým spádem. Celá technologie je umístěna v podzemí. Vodu elektrárna čerpá z říčky Divoká Desná. Mravenečník stavitelé vybrali zřejmě proto, že měl plochý a holý vrchol. Elektrárna je v provozu od roku 1996 a v různých anketách je označována za jeden z největších divů České republiky. Chodí se na ni dívat více lidí než na proslulé hrady a zámky.

Loni Dlouhé stráně dosahovaly výkonu až 480 tisíc megawatthodin. Za 18 let provozu vyrobily více než 5 milionů megawathodin elektrické energie, která by pokryla roční spotřebu 1,5 milionu domácností.